VSCD oeuvreprijs

Schouwburgdirecteuren reiken oeuvreprijs uit aan Youp van ’t Hek

Cabaretier Youp van ’t Hek heeft de VSCD Oeuvreprijs toegekend gekregen, die de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties om de paar jaar uitreikt aan een podiumkunstenaar. Volgens de VSCD is het succes dat het cabaret sinds de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw heeft gekend in Nederland voor een belangrijk deel te danken aan Van ’t Hek. „Hij veroorzaakte de slipstream waarin de gouden generatie van de jaren tachtig zich kon ontwikkelen en vond zichzelf telkens opnieuw uit.”

Van ’t Hek speelde vanaf 1973 tien theaterproducties met Cabaret Nar, vanaf 1982 veertien avondvullende theatervoorstellingen als solist en vanaf 1986 acht Oudejaarsconferences. Hij schrijft ook boeken en columns, heeft lp’s en cd’s uitgebracht, is te zien en te beluisteren op YouTube en Spotify en zijn voorstellingen worden regelmatig op televisie en radio uitgezonden.

De VSCD Oeuvreprijs, die bestaat uit een beeldje, wordt zonder regelmaat uitgereikt, wanneer de VSCD de tijd rijp acht. Eerdere winnaars waren onder meer Freek de Jonge en Joop van den Ende.

Van ’t Hek neemt de prijs op 25 september in Theater Diligentia in Den Haag in ontvangst.