Vrijwilligerswerk leverde Beckenbauer 5,5 mln op

WK 2006

Hij maakte een mooi gebaar door belangeloos aan het WK mee te werken. In werkelijkheid incasseerde Der Kaiser miljoenen.

AFP

Vrijwilligerswerk met een honorarium van 5,5 miljoen euro – dat sterke staaltje lijkt Franz Beckenbauer geleverd te hebben. Het toch al beschadigde imago van Duitslands voormalige voetbalheld en topcoach is er verder door besmeurd geraakt.

De televisiebeelden laten er geen twijfel over bestaan. In september 2000 was het Duitsland onder leiding van Beckenbauer gelukt om het wereldkampioenschap voetbal voor het jaar 2006 te mogen organiseren. Triomfantelijk verklaarde Der Kaiser voor de tv-camera’s dat hij zich erop verheugde om zich voor het WK 2006 te blijven inzetten. „En ik doe dat natuurlijk als vrijwilligerswerk”, voegde hij daar met nadruk aan toe – in het Duits: ehrenamtlich.

Het was een zeldzaam idealistisch gebaar in de groezelige voetbalwereld, een fraaie morele opmaat naar het WK dat Duitsland vanwege de enthousiaste stemming in het land zou gaan vieren als ‘het zomersprookje’.

Maar alleen voor de eer lijkt Beckenbauer (71) het toch niet gedaan te hebben, dat werk voor het organisatiecomité dat vooral bestond uit het binnenhalen van sponsors. Via een van de zes nationale sponsors van het WK, kansspelorganisator Oddset, ontving hij uit de kas van de voetbalbond DFB 5,5 miljoen euro. In ruil voor dat bedrag nam Beckenbauer deel aan enkele reclameactiviteiten voor Oddset – een inspanning die volgens de Duitse pers echter niet in verhouding stond tot dat hoge bedrag, dat vermoedelijk een verkapte vergoeding was voor zijn werk als voorzitter van de organsatiecomité.

Als Beckenbauer niet zo’n morele pretentie had gehad, en van het begin af aan had gezegd dat hij betaald wilde worden, was dat vermoedelijk geen probleem geweest. Maar juist omdat hij er zo de nadruk op legde dat zijn inspanningen voor Duitsland en het voetbal „natuurlijk” geheel belangeloos waren, wordt de onthulling hem nu nagedragen.

Eigen doelpunt

De Frankfurter Allgemeine Zeitung kon het niet laten donderdag een scherp commentaar te schrijven met in de kop een toespeling op zijn bijnaam: De ware kleren van de keizer. Die moreel hoogstaande pretentie, schrijft de krant, opende deuren, portemonnees en harten. „Was dat alles een leugen? Je moet wel erg je best doen, of een advocaat van Beckenbauer zijn, om het anders te zien.” Op de voorpagina drukte de krant een zwart-witfoto uit 1975 af, van een eigen doelpunt van Beckenbauer in een wedstrijd tegen Herta BSC.

Beckenbauer zelf heeft nog niet gereageerd op de pijnlijke berichten over de betaling – hij is herstellende van een zware hartoperatie die hij dit weekeinde heeft ondergaan. Zijn advocaten zeggen dat er aan de betaling niets geheims was.

Van de glans van het ‘zomersprookje’ is overigens nog maar weinig over. Los van de kwestie rond de betaling voor Beckenbauers ‘vrijwilligerswerk’, zijn er nog onopgehelderde vragen rond de manier waarop Duitsland het WK 2006 mocht organiseren en of daar eventueel voor betaald is. De Zwitserse justitie werkt aan een strafrechtelijk onderzoek naar onder meer Beckenbauer vanwege mogelijk witwassen, oplichting en onrechtmatige bedrijfsvoering.

    • Juurd Eijsvoogel