VN-missie

Militairen willen weg uit Mali

De Nederlandse militairen in Mali werken ver onder hun niveau, en pleiten er daarom voor hun inbreng in de VN-missie te staken. Dit verklaarden militair bevelhebbers Jelte Groen en commandant Gerhard Polet donderdag in de Tweede Kamer.

De uitspraken komen politiek gezien op een gevoelig moment. Regeringspartijen PvdA en VVD werden het vorige week eens over verlenging van de missie in Mali, naar verwachting in afgeslankte vorm. Er zijn circa 350 Nederlandse militairen in het land.

De eenheden die Nederland inzet zijn te gespecialiseerd, vertelden de commandanten. Zo worden elitetroepen ingezet voor verkenningen die voor hen relatief eenvoudig zijn. Groen: „We acteren onder ons niveau. Deze troepen zijn schaars. We moeten ze niet te lang inzetten voor dit soort taken.”

Defensie kampt in Nederland met een gebrek aan helikopters en technisch personeel. Een probleem, aldus Polet, want technisch personeel moet nu zeer vaak en langdurig naar Mali. Polet: „Er is uitzendmoeheid en gebrek aan perspectief voor techneuten om langere tijd bij Defensie te blijven. Daardoor stromen ze uit; dat is een risico voor de lange termijn.”

Nederland is sinds 2013 betrokken bij de VN-missie in Mali, die geldt als gevaarlijk. Het doel van de missie is de bestrijding van oprukkende moslimextremisten en Toeareg-nomaden. (NRC)