15 jaar cel voor misbruik en mensenhandel van drie dochters

De dochters leefden jarenlang in sociaal isolement, werden geestelijk en lichamelijk mishandeld en gedwongen tot prostitutie.

Het Paleis van Justitie in Den Haag, waar het gerechtshof zich bevindt.
Het Paleis van Justitie in Den Haag, waar het gerechtshof zich bevindt. Foto Jerry Lampen / ANP

Een 62-jarige man uit Suriname heeft vijftien jaar celstraf gekregen voor het jarenlang seksueel misbruiken en prostitueren van zijn drie (pleeg)dochters. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag bepaald.

Ook moet de man een schadevergoeding van 465.000 euro betalen aan de dochters. Nadat zij in de prostitutie waren gedwongen, moesten zij jarenlang hun geld dat zij verdienden afstaan aan de man.

Vanaf hun tienerjaren zijn drie meisjes in een sociaal isolement gebracht en geestelijk en lichamelijk mishandeld. Vanaf hun zestiende mochten ze niet meer naar school en vanaf hun achttiende werkten ze in de prostitutie.

Eerst lagere straf

De straf die is opgelegd door de rechter komt aardig in de buurt van de eis van 15,5 jaar van het Openbaar Ministerie. Dat was eerst anders. In april 2014 legde de rechtbank in Rotterdam nog een celstraf van zes jaar op. Die rechtbank sprak de man vrij van seksueel misbruik en veroordeelde hem alleen voor mensenhandel. Daarnaast moest de man toen aan elke dochter 5.000 euro schadevergoeding betalen voor immateriële schade.

Zowel de verdachte als het OM gingen in hoger beroep. Het hof acht het misbruik nu wel bewezen en weegt de strafbare feiten rond de mensenhandel zwaarder.