Veteraan veroordeeld voor stelen pantservoertuig

De 55-jarige veteraan wilde een statement maken door in de Hofvijver te eindigen met het pantservoertuig.

Een archieffoto van een Bushmaster-pantservoertuig in Afghanistan. ANP

Robert D., de Srebrenica-veteraan die in 2014 een pantservoertuig stal, is veroordeeld tot 20 dagen celstraf. Dat maakte de rechtbank in Overijssel donderdag bekend. De straf is gelijk aan het voorarrest, de man hoeft dus niet meer de cel in. De man is door posttraumatische stress verminderd toerekeningsvatbaar, oordeelde de rechtbank.

De getraumatiseerde oorlogsveteraan knipte op 28 juni 2014 prikkeldraad door, klom in een pantserwagen en reed er het militaire terrein in Havelte mee af. Hij reed over de vluchtstrook van de A28, maar stopte iets voorbij Zwolle toen er rook uit het voertuig kwam. De 55-jarige wilde naar de Veteranendag in Den Haag rijden om daar een statement te maken door in de Hofvijver te eindigen met het pantservoertuig.

D. zei destijds dat hij makkelijk het voertuig mee kon nemen. “Het stond niet op slot.” Uit technische gegevens blijkt dat het pantservoertuig ondanks de rook wel door had kunnen rijden, maar D. deed dat niet. “Het was niet verantwoord meer. Ik had de weg op kunnen schieten.”

Mishandeling

In de veroordeling is ook de mishandeling van zijn vader meegewogen. Na de diefstal van het rupsvoertuig ging de man bij zijn vader wonen. Tijdens een conflict tussen beiden sloeg hij zijn vader op zijn kaak.

De oud-militair woont nu in een tehuis voor veteranen. De rechtbank hoopt dat dat een positief effect op hem heeft.

“De rechtbank spreekt de hoop en verwachting uit dat hij de positieve weg die hij daar is ingeslagen, vervolgt en de hulp aangrijpt die hem wordt geboden.”

Zijn advocaat zei bij de behandeling van zijn zaak dat kans op herhaling klein is. D. meent dat er nu veel meer aandacht is voor wat veteranen hebben meegemaakt.

    • Bas Tooms