Succes voor Feyenoord en Ajax op eerste speeldag Europa League

Feyenoord verraste met een 1-0 overwinning op topclub Manchester United. AZ speelde gelijk.

Tonny Vilhena van Feyenoord nadat hij de 1-0 heeft gescoord. Foto Olaf Kraak / ANP

Feyenoord heeft zeer verrassend gewonnen van Manchester United in zijn eerste groepswedstrijd van de Europa League. Op deze eerste dag van het toernooi won ook Ajax, met 2-1, van het Griekse Panathinaikos. AZ speelde gelijk tegen de Ierse club Dundalk FC.

Voor Feyenoord scoorde middenvelder Tonny Vilhena na een voorzet van Nicolai Jørgensen in de 79ste minuut. De topclub uit Engeland kon niet de gelijkmaker maken. Een vrije trap van Zlatan Ibrahimovic in een van de laatste minuten kon keeper Brad Jones tegenhouden.

Feyenoord nam in het begin van de wedstrijd duidelijk initiatief, volgens persbureau ANP. Veel gevaar kwam in de openingsfase van Steven Berghuis, de rechtsbuiten die in de negende minuut met een goede pass Jens Toornstra kon laten scoren. Dat schot werd echter geblokt.

Even later probeerde Berghuis het zelf, maar zijn schot kon keeper David De Gea houden. De defensie van Feyenoord hield de aanvallers Anthony Martial en Marcus Rashford vrij eenvoudig op afstand. Zlatan Ibrahimovic werd net als Memphis Depay na ongeveer een uur ingezet bij de Engelse club, en ook zij konden het tij niet keren.

Halflege tribunes

De clubs speelden in de Rotterdamse Kuip. Een deel van de tribunes bleef leeg, vanwege de maatregelen die tegen Feyenoord zijn genomen om nieuwe straffen van de UEFA te voorkomen. Bij Europese thuiswedstrijden is er daarom minder plek voor publiek.

Ook in de eredivisie is Feyenoord voortreffelijk bezig. Met een voorlopige 100 procent score uit de eerste vijf duels beleefde het de beste competitiestart in elf jaar. Sinds half februari verloor Feyenoord niet in de competitie.

Ajax wint, AZ speelt gelijk

Ajax begon met een zege bij Panathinaikos. Het elftal van trainer Peter Bosz speelde naar 1-2 in Athene. De Grieken kwamen al in de vijfde minuut op voorsprong. In de 34ste minuut maakte Traoré de gelijkmaker bij de eerste kans voor Ajax. Jairo Riedewald scoorde gemakkelijk in de 64stee minuut, nadat Davy Klaassen een strafschop op doelman Luke Steele schoot, die terugkaatste voor de voeten van Riedewald. Daarna werd de wedstrijd rommelig en door twee rode kaarten eindigde Panathinaikos met negen man.

Tegen het Ierse Dundalk FC speelde AZ gelijk. Een zware blessure van Stijn Wuytens, die bij het maken van zijn openingsdoelpunt in de tweede helft op doelman Gary Rogers botste, leek het elftal van slag te hebben gebracht. Hij moest per brancard worden afgevoerd en trainer John van den Brom kon zijn tranen niet bedwingen. Wuytens maakt het nu goed.

Vliegtuigspotters

Manchester United miste onder de voormalige coach Louis van Gaal plaatsing voor de Champions League. De Europa League “is niet de competitie die de club wil, die ik wil en die de spelers willen”, zei coach José Mourinho woensdag tijdens een persconferentie na aankomst in Rotterdam.

Zo vaak gebeurt het niet dat een internationale topploeg in de Kuip speelt. NRC-sportredacteur Steven Verseput was bij de landing van het vliegtuig met de spelers van Manchester United, waar zich vliegtuigspotters hadden verzameld om ook een glimp op te vangen van de spelers.

Lees: Circus United is geland in Rotterdam

Vanavond om 22.40 uur vertrekt vlucht ENZ661 weer terug naar Manchester. Dan kan de club zich weer concentreren op de Premier League, waarvan winst het hoofddoel is dit jaar.

Eind september speelt Feyenoord tegen Fenerbahçe in Istanbul de tweede groepswedstrijd. De volgende tegenstander van Ajax is Standard Luik.

    • Menno Sedee