Veel meer studenten blijven thuis wonen

Vorig jaar ging nog 28 procent van de startende bachelorstudenten op kamers, dit jaar is dat nog maar 13 procent.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. Robin Utrecht / ANP

Waar vorig jaar nog 28 procent van de startende bachelorstudenten op kamers ging, is dat dit jaar nog maar 13 procent. Dat meldt het Kenniscentrum Studentenhuisvesting dat met een voorpublicatie van de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2016 komt. Bijna de helft van deze studenten geeft aan thuis te blijven wonen vanwege het studievoorschot.

Kences-directeur Ardin Mourik zegt:

“Het (thuiswonen van de studenten, red) kan grote gevolgen hebben voor studentenparticipatie, de keuzevrijheid van studenten voor studiesteden en de verdere ontwikkeling van kennissteden.”

Het Kenniscentrum Studentenhuisvesting (Kences) waarschuwde twee jaar geleden dat eerstejaarsstudenten door de afschaffing van de basisbeurs massaal thuis zouden blijven wonen. Alle uitkomsten van de monitor worden op 6 oktober gepresenteerd tijdens het jaarlijkse Landelijke Congres Studentenhuisvesting.

Lees ook: Thuis wonen is trend bij eerstejaars