Van der Steur niet opnieuw kandidaat voor VVD

In juni zei de VVD’er nog dat hij zich had gemeld voor de kandidatenlijst.

Foto ANP / Koen van Weel

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) keert niet terug als Tweede Kamerlid voor de VVD. Hij liet donderdag weten dat hij niet op de kandidatenlijst wil voor de verkiezingen in maart. Hij zegt niet of hij opnieuw beschikbaar is als minister.

Begin juni zei Van der Steur nog tegen journalisten dat hij zich beschikbaar had gesteld voor de lijst. Diezelfde dag grapte hij op het Binnenhof tegen ROC-leerlingen dat hij langer minister van Justitie wil zijn dan recordhouder Cornelis Felix van Maanen, die dat ambt 27 jaar vervulde (1815-1842).

Nu zegt de minister dat hij er in de zomer nog eens goed over heeft nagedacht. Een belangrijke reden dat hij niet wil terugkeren, is dat hij als Kamerlid niet meer het woord zou kunnen voeren over Veiligheid en Justitie. Dat is ongebruikelijk voor oud-bewindslieden. “Maar dat is immers wel het woordvoerderschap dat ik als Kamerlid vijf jaar met veel enthousiasme en passie heb uitgeoefend.”

Lees ook: Ard van der Steur is meer een mens dan een minister, een profiel uit maart toen Van der Steur één jaar minister was.

Van der Steur moest vaak excuses aanbieden

Als minister kwam Van der Steur vaak in de problemen en moest hij herhaaldelijk excuses aanbieden. Voor zijn rol in de politieke afhandeling van de ‘Teevendeal’, voor diskwalificerende woorden over MH17-anatoom George Maat, en voor een foto van Volkert van der G. in De Telegraaf, die door justitie geregisseerd bleek te zijn.

De kans lijkt hiermee groot dat Van der Steur de Haagse politiek in zijn geheel verlaat. Rondom het Binnenhof wordt de kans klein geacht dat de VVD in een volgend kabinet opnieuw de minister van Justitie mag leveren. En zelfs als de VVD dat wel zou mogen, is de kans klein dat Van der Steur opnieuw gevraagd wordt.

Woensdag zei VVD-Kamerlid Fred Teeven al dat hij zich niet herkiesbaar stelt. Ook de oud-staatssecretaris zei voor de zomer nog dat hij zich had aangemeld voor de lijst, maar dat hij later een definitieve beslissing zou nemen.

Lees ook: Heel lang zwijgen en daarna sorry zeggen, een analyse over de politieke problemen van Van der Steur.