Uitspraak Hof

Aanbieder van wifi niet aansprakelijk

Winkeliers die hun klanten gratis toegang tot hun wifi-netwerk geven, zijn niet aansprakelijk voor illegale downloads of andere inbreuken op het auteursrecht door hun klanten. Wel kan de exploitant door een rechter worden verplicht zijn netwerk met een wachtwoord te beveiligen om inbreuken te voorkomen. Dat heeft het Europese Hof van Justitie donderdag bepaald, in een arrest naar aanleiding van een zaak in Duitsland.

Muziekmaatschappij Sony had in 2010 een bedrijfsleider van een winkel in licht- en geluidstechniek voor de rechter in München gesleept, omdat zijn klanten muziek waar Sony de auteursrechten van bezit, illegaal hadden gedownload via zijn gratis wifi. Sony eiste een vergoeding. Dat kan niet, vindt het Hof. Wel kan de eigenaar van het auteursrecht de rechter vragen de exploitant tot een wachtwoord te verplichten.

Volgens de woordvoerder van het Hof is het arrest ook van toepassing op café- en restauranthouders en andere commerciële exploitanten. De rechtbank in München oordeelde eerder dat de bedrijfsleider niet aansprakelijk was, omdat hij niet zelf inbreuk op de auteursrechten had gepleegd. De rechter wilde van het Europese Hof weten of de bedrijfsleider niet toch indirect aansprakelijk, is omdat zijn wifi niet beveiligd was. Het Hof bevestigt nu de uitspraak van de Duitse rechter. (ANP)