Duo verdacht van tientallen bedreigingen Turkse gemeenschap

Bij de politie Rotterdam werd ruim tachtig keer aangifte gedaan van bedreiging na de couppoging in Turkije.

Een fabriek waar Turkse vlaggen worden gemaakt, beeld ter illustratie. Thanassis Stavrakis / AP

Twee mannen worden verdacht van de helft van de bedreigingen binnen de Turkse gemeenschap in Rotterdam na de mislukte staatsgreep. Dat liet burgemeester Ahmed Aboutaleb woensdag aan RTV Rijnmond weten.

De Rotterdammers werden vorige week opgepakt op verdenking van bedreiging, haatzaaien, belediging, opruiing en vernieling. Ze deden de uitlatingen na de mislukte coup in Turkije in juli.

De politie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam kregen in totaal ruim 80 aangiften binnen, daar zitten mogelijk nog dubbelingen bij. Landelijk gaat het om ongeveer 175 aangiften. De politie Rotterdam monitort sociale media zoals Facebook en Twitter en roept slachtoffers van bedreigingen op om aangifte doen.

Spanningen in de Turkse gemeenschap

Maandag werd de 42-jarige Rotterdammer opgepakt en woensdag werd de 43-jarige Rotterdammer gearresteerd, die zijn uitlatingen op sociale media deed. Bij de arrestatie werd zijn telefoon in beslag genomen. Aboutaleb stelde bij de tv-zender meer arrestaties in het vooruitzicht.

De Turkse regering geeft de geestelijke Fethullah Gülen, die in zelfverkozen ballingschap in de VS woont, de schuld van de mislukte staatsgreep. Na de mislukte couppoging in Turkije in juli zijn ook in de Turkse gemeenschap in Nederland spanningen ontstaan tussen aanhangers van president Erdogan en Gülenisten. Veel Turks-Nederlandse ouders haalden hun kinderen van scholen die geassocieerd worden met de Gülen-beweging.

    • Liza van Lonkhuyzen