Trump in ‘uitstekende’ gezondheid - Clinton hervat campagne

Hillary Clinton zei donderdag haar campagne per direct te willen hervatten, na een paar dagen rust wegens longontsteking.

De Republikeinse presidentskandidaat donderdag bij The Economic Club in New York.
De Republikeinse presidentskandidaat donderdag bij The Economic Club in New York. Foto Evan Vucci / AP

De gezondheid van Donald Trump is “uitstekend”. Dat staat in een brief van zijn dokter, die donderdag door het campagneteam naar buiten werd gebracht. De brief komt nadat een eerdere doktersverklaring maar weinig duidelijkheid gaf, behalve dat hij overgewicht had.

In de brief somt de lijfarts van Trump, Harold N. Bornstein, allerlei gegevens op van het laatste medisch onderzoek van de 70-jarige Republikeinse presidentskandidaat, zoals zijn gewicht, cholesterolwaarde, bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Hij concludeert: “Trump verkeert in uitstekende gezondheid.” Ook onderstreept hij dat Trumps ouders in de tachtig en negentig werden, maar hij benoemt niet de ziekte van Alzheimer van de vader.

Zorgen over de gezondheid van de presidentskandidaten groeiden nadat Hillary Clinton (68 jaar) op camerabeelden strompelend van een 9/11-herdenking werd weggeleid. Vooral de fysieke status van Clinton werd daarom onder een vergrootglas gelegd.

Dat kwam vooral doordat Clinton en haar campagneteam eerst verklaarden dat Clinton oververhit was geraakt bij de herdenking. Even later bleek dat ze vrijdag al gediagnosticeerd was met longontsteking. De voorgeschreven vijf dagen rust had Clinton genegeerd. Tegen CNN zei ze: “Ik dacht gewoon niet dat het zo’n big deal zou worden.”

Gebrek aan transparantie

Niet zozeer de longontsteking, maar het negeren of verzwijgen ervan kan grote gevolgen hebben voor de campagne van Hillary, schreef buitenlandredacteur Maartje Somers woensdag:

“Dat Clinton een ernstige ziekte verborgen houdt, was het recentste gerucht onder complotdenkers in de alt-right beweging, en ook Trump hintte er verscheidene keren op dat Clinton niet fit genoeg zou zijn voor het presidentschap. Het [...] past in het ook door gematigder Republikeinen breed uitgemeten patroon van Clintons gebrek aan transparantie.”

Lees ook: Hillary Clinton geeft in rampzalig weekend drie cadeaus aan Donald Trump

Clinton is er overigens weer helemaal klaar voor. Haar dokter benadrukte dat ze geschikt is voor het presidentschap. Donderdagochtend zei ze in de Tom Joyner Morning Show dat ze blij was het doktersadvies te hebben opgevolgd en drie dagen rust te hebben genomen, in plaats van door te stomen, “iets wat normaal is voor veel mensen”. Ze wil per direct haar campagne-activiteiten hervatten.

De video met een strompelende Clinton: