De Thuiskok: Perencake met maanzaad

1609CUL_thuiskok

In het boek Feestvoer komt het hele diner aan bod, dus ook het dessert. Verschillende taarten, brownies en cakes kunnen ook zonder problemen veganistisch worden bereid. Bramencitroencake, chocoladekokostaart en deze perencake met maanzaad zijn slechts enkele voorbeelden. Eén kopje is 240 ml.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakeblik van ongeveer 12 x 22 centimeter lichtjes in. Doe het kokosvet en de suiker in een middelgrote kom. Klop door elkaar met een mixer op middelhoge snelheid tot het er romig en luchtig uitziet. Klop de yoghurt, melk en de vanille-extract erdoor tot alles gemengd is. Doe er 1 kopje bloem bij, zet de mixer op lage snelheid en klop tot de boel nét gemengd is. Voeg dan het overgebleven kopje bloem toe, met het bakpoeder, maanzaad en kardemompoeder en klop tot alles net met elkaar gemengd is. Schep de geraspte peer erdoorheen met een spatel en roer net voldoende zodat er nergens grote hoeveelheden peer bij elkaar zitten. Pak het cakeblik en giet het mengsel erin. Strijk de bovenkant glad en zet in het midden van de oven. Bak ongeveer 55 minuten, tot de bovenkant goudgeel is en een prikker er niet bedekt met rauw beslag uit komt. Laat ongeveer 15 minuten in het blik afkoelen. Haal dan eruit en laat afkoelen tot kamertemperatuur, voordat je hem serveert.

    • Sam de Voogt