Thuisblijver

Niet in Bratislava voelt premier May wat Brexit betekent

Bellen met Merkel op dinsdag. En Donald Tusk op bezoek in Downing Street vorige week. Daar moet Theresa May het mee doen, want alhoewel de leiders van de Europese Unie vandaag in Bratislava zeker over haar zullen praten, zelf mag de Britse premier niet aanschuiven in het kasteel aan de Donau.

Dat May niet meepraat vindt men in het Verenigd Koninkrijk een beetje vreemd, blijkt uit de commentaren van de kranten. De kop boven het hoofdredactioneel in de The Times luidt ‘Pariastaat'. De krant vindt het belachelijk dat de regeringsleider van een volwaardig lid van de Europese Unie niet mag meepraten. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker wordt paranoïde neigingen verweten. Maar May en haar ministers zouden volgens de krant zelf ook meer moeten doen om hun stem te laten gelden. ,,Wij zijn er zeker van dat Margaret Thatcher wel een manier had gevonden. Op zijn minst had Boris Johnson, minister van Buitenlandse Zaken, met zijn vuisten kunnen rammen op de bureaus van hogere eurocraten’’, aldus de krant.

Ook The Guardian stipt Bratislava aan in het commentaar en constateert droogjes dat Europa een kant op gaat en het Verenigd Koninkrijk helaas een andere.

Boulevardkrant The Daily Mail focust op de Staat van de Unie-speech van Juncker, een favoriete kop van Jut van de krant. Verschrikkelijk, oordeelt de krant. „Iedereen die de wijsheid van de Brexit in twijfel trekt, zou de toespraak van Juncker moeten lezen — dank de Heer dat wij vertrekken.”

En May zelf? Die was de afgelopen dagen nauwelijks in beeld. Dit weekend houdt UKIP het najaarscongres en het weekend daarop Labour. De twisten en machtsstrijd binnen die partijen zullen dan centraal staan. Maar over drie weken zijn May en de Conservatieven aan de beurt. Dan zal alle aandacht op haar gevestigd zijn. Dat Brexit echt Brexit is, weet het Verenigd Koninkrijk inmiddels. Maar dan zal toch van May verlangd worden een idee te geven wat Brexit in de praktijk voor gevolgen heeft.