Tapijtmoord

Hoger beroep: twaalf jaar cel voor doodslag

De 46-jarige Ton de H. is in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het doodsteken van zijn collega Marjon van der Kraan in een tapijtwinkel in Rotterdam. Tegen hem was achttien jaar geëist wegens moord, maar het hof achtte voorbedachte raad niet bewezen, wel doodslag. Eerder was De H. tot veertien jaar veroordeeld. De man was in 2013 ontslagen na aanranding van zijn collega. Zes dagen later bracht hij haar met vijftien messteken om het leven. Het hof sluit niet uit dat de verdachte, zoals hij zelf verklaarde, met het slachtoffer wilde praten om haar te overtuigen de aanklacht tegen hem in te trekken. Het houdt er rekening mee dat de verdachte, hoewel volledig toerekeningsvatbaar verklaard, „beperkt” functioneerde door het ontslag en de stress. (NRC)

    • Freek Schravesande