Presidentscampagne

Gezondheid Trump is ‘uitstekend’, van Hillary ook

Foto AP

De gezondheid van Donald Trump is „uitstekend”. Dat staat in een brief van zijn dokter, die donderdag door het Republikeinse campagneteam naar buiten werd gebracht. De brief komt nadat een eerdere doktersverklaring maar weinig duidelijkheid gaf, behalve dat hij overgewicht had.

In de brief somt de lijfarts van Trump, Harold N. Bornstein, allerlei gegevens op van het laatste medisch onderzoek van de 70-jarige Republikeinse presidentskandidaat, zoals zijn gewicht, cholesterolwaarde, bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Hij concludeert: „Trump verkeert in uitstekende gezondheid.” Ook onderstreept hij dat Trumps ouders in de tachtig en negentig werden, maar hij benoemt niet de ziekte van Alzheimer van Trump senior.

Zorgen over de gezondheid van de presidentskandidaten groeiden nadat Hillary Clinton (68 jaar) op camerabeelden strompelend van een 9/11-herdenking werd weggeleid. Vooral de toestand van Clinton werd daarom onder een vergrootglas gelegd. Dat kwam vooral omdat Clintons campagneteam eerst verklaarde dat zij oververhit was geraakt bij de herdenking. Even later bleek dat ze vrijdag al gediagnosticeerd was met longontsteking. De voorgeschreven vijf dagen rust had Clinton genegeerd. Tegen CNN zei ze: „Ik dacht gewoon niet dat het zo’n big deal zou worden.”

Woensdag maakte haar dokter „gezond en fit genoeg blijft” voor het presidentschap. Donderdagochtend zei ze in een ontbijtshow dat ze blij was dat ze het doktersadvies had opgevolgd en drie dagen rust had genomen. Ze wil haar campagneactiviteiten weer hervatten. (NRC)