‘Overheid op goede weg met informatievoorziening na MH17’

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid vond dat er veel schortte aan de informatievoorziening vlak na de ramp. Nu zijn er goede plannen.

Tjibbe Joustra, voorzitter van de OVV, presenteert het rapport over MH17. Robin van Lonkhuijsen/ANP

De overheid neemt goede maatregelen om beter om te gaan met passagiersinformatie na een vliegramp. Dat zegt de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die na de ramp met MH17 verschillende aanbevelingen deed aan de overheid.

Volgens de Raad schortte er veel aan de informatievoorziening vlak na de ramp. Nabestaanden moesten lang wachten op duidelijkheid over hun naasten, omdat het lang duurde voordat gegevens van verschillende organisaties bij elkaar kwamen. Ook ontbrak het aan regie vanuit de Nederlandse overheid.

Nationaal Crisiscentrum Vliegtuigongevallen
Nu zou er echter een goede weg zijn ingeslagen. Zo wordt er gewerkt aan een Nationaal Crisiscentrum Vliegtuigongevallen en zal passagiersinformatie beter worden geregistreerd. Ook is het de bedoeling dat die sneller beschikbaar wordt gesteld na een ramp. De Raad waarschuwt wel dat de plannen uiteindelijk ook nog goed uitgevoerd moeten worden.

De Raad kwam donderdag ook nog met een ander bericht: het zal nog tot 2018 duren voordat kan worden nagegaan of de aanbevelingen uit het rapport over de luchtruimveiligheid zijn opgevolgd. De Onderzoeksraad stelde daarin onder meer dat landen beter informatie moeten uitwisselen over het luchtruim boven conflictgebieden. De internationale burgerluchtvaartassociatie ICAO heeft wel een plan opgesteld, maar het is volgens de Raad nog te vroeg om te oordelen of dit voldoende is.

    • Milo van Bokkum