Ook algemeen directeur weg bij de judobond

Dit jaar vertrokken al meerdere bestuursleden en een directielid bij Judo Bond Nederland.

Logo JBN
Logo JBN

Het contract van de algemeen directeur van Judo Bond Nederland (JBN) wordt na 2016 niet verlengd. Dat heeft JBN donderdag bekendgemaakt op zijn website. De 52-jarige Connie Eli, die vanaf januari 2015 werkzaam is bij JBN, moest juist orde op zaken stellen bij de bond.

Eli reageert teleurgesteld in de verklaring:

“Ik ben destijds aangenomen op een profiel om de organisatie in beweging te brengen. Nu lijkt of blijkt de vereniging niet klaar voor de beoogde transitie om mee te blijven doen in de moderne maatschappij.”

Twitter avatar judobond Judo Bond Nederland Connie Eli vertrekt als algemeen directeur judobond https://t.co/bR9uZveCqh https://t.co/wbvssT7fEj

De interim-voorzitter van de bond, Jos Hell, vond het “een zeer moeilijk besluit”:

“Wij zijn Connie veel dank verschuldigd voor haar tomeloze inzet en energie in het belang van onze organisatie.”

Uittocht bij bond

Het is al langer onrustig bij de bond. In maart stapte technisch directeur Henry Bonnes op vanwege “een gebrek aan vertrouwen in het bondsbestuur”. Een dag later stopte ook Wouter de Kruif, bestuurslid sportparticipatie, omdat hij “zich niet kan vereenzelvigen met de gekozen lijn waarin het grotere algemene belang niet centraal wordt gesteld”. Ook bestuurslid leden en wedstrijdzaken Ans van de Kerkhof vertrok. Genio van Hoof volgde haar op.

Bonnes besloot uiteindelijk aan te blijven toen bestuurslid topsport Deborah Gravenstijn opstapte. Dat deed zij nadat vijf judoka’s daar in een open brief om vroegen. In de brief drongen Marhinde Verkerk, Dex Elmont, Anicka van Emden, Henk Grol en Kim Polling ook aan op het aanblijven van Bonnes.

Lees ook over de ruzie aan de top± Niemand krijgt judoka’s op één lijn

Ook voorzitter Willem Jan Stegeman stapte op. In juni werd interim-voorzitter Jos Hell benoemd, samen met twee andere interim-bestuursleden Hendrik Koppe (topsport) en Rick Frowyn (breedtesport). Samen met René Bogaarts (financiën) en Genio van Hoof (leden- en wedstrijdzaken) moeten zij helpen een nieuw bondsbestuur te formeren waarvoor de verkiezing op 26 november plaatsvindt.

Coach op non-actief

Bonnes stelde begin dit jaar de levenspartner van Gravenstijn, judocoach Mark Earle, op non-actief. Die beslissing volgde op een ruzie tussen Earle en een judoka tijdens een avondje stappen in Eindhoven, bevestigden bronnen aan NRC.

De afgelopen jaren werkte de bond toe naar centralisatie. Door alle trainingen in Papendal te centreren moest er meer olympische eremetaal behaald worden. De resultaten van het judoteam op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro vielen tegen. Alleen Anicka van Emden won brons.