OM eist 3,5 jaar cel tegen Herman du B.

De man die bekend werd door de Puttense moordzaak wordt verdacht van betrokkenheid bij grootschalige MDMA-productie.

Rechtbanktekening Aloys Oosterwijk/ ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag 3,5 jaar cel geëist tegen Herman du B. vanwege zijn rol in een grote drugszaak. De man die bekend werd van de Puttense moordzaak wordt verdacht van betrokkenheid bij de grootschalige productie van MDMA, de grondstrof voor XTC-pillen. Ook tegen vijf andere verdachten zijn onvoorwaardelijke celstraffen geëist.

Du B. was verantwoordelijk voor het vervoer van allerlei spullen, waaronder jerrycans, die later zijn gebruikt bij het fabriceren van MDMA. De verdachte zelf verklaarde vorige week tijdens behandeling van de zaak, die de codenaam Zilver heeft meegekregen, dat hij dacht dat deze bedoeld waren voor de productie van onkruidbestrijdingsmiddelen. Ook onderhield Du B. een tuin in Borculo bij wat achteraf een MDMA-laboratorium bleek te zijn.

Lees ook ons verslag van de zitting vorige week: Herman du B. wist niet eens wat MDMA was

Puttense moordzaak

Du B. kreeg landelijke bekendheid toen hij in 2002 werd vrijgesproken in de Puttense moordzaak, één van de grootste gerechtelijke dwalingen in Nederland. De Puttenaar werd daarbij samen met Wilco Viets in eerste instantie veroordeeld tot tien jaar cel in verband met de moord op en verkrachting van Christel Ambrosius in 1994. In 2002 werden zij uiteindelijk na zeven jaar cel alsnog vrijgesproken, omdat het bewijs op basis waarvan het duo was veroordeeld bij heropening van de zaak geen stand hield.

Hij voerde vorige week op zitting aan dat hij de klusjes aannam vanwege geldproblemen. Ondanks vrijspraak in de eerdere zaak, veertien jaar geleden, kon hij nog altijd geen werk vinden. De officier van justitie stelde echter dat “deze strafzaak niet de plek is om daarover in discussie te gaan”.

Ook zijn zoon, Michel, is volgens het OM betrokken bij de grootschalige drugsproductie. Tegen hem is 4,5 jaar cel geëist omdat hij als chauffeur werkzaam was voor de hoofdverdachte in dit dossier, Yaron A. Die moet als het aan het OM ligt 10 jaar de gevangenis in. Samen met Wouter van der P. ronselde A. leden voor de bende, die door het OM als een criminele organisatie wordt beschouwd. In totaal zijn op dertien locaties xtc-laboratoria en -opslagplaatsen opgerold en evenzoveel mensen opgepakt, waarvan er uiteindelijk zes zijn voorgeleid.

    • Jorg Leijten