‘Nederlander komt om bij explosie op ferry Indonesië’

Lokale autoriteiten meldden de dood van een Nederlander. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt dit tegen.

Zicht op het Indonesische eiland Lombok.
Zicht op het Indonesische eiland Lombok. Foto: Laurent Bigué / Wiki Commons

Bij een explosie op een veerboot in Indonesië zijn donderdag twee mensen omgekomen. Dat heeft een woordvoerder van de politie op Bali bevestigd volgens ANP.

Mogelijk is er ook een Nederlands slachtoffer: de Balinese politie meldt een dode uit Nederland, het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt echter tegen dat een Nederlander betrokken was bij het ongeluk, zo laat een woordvoerder weten:

“We hebben de passagierslijsten gekregen. Hierop staan geen Nederlanders. Ook na contact met de lokale politie en andere EU-landen zijn er geen aanwijzingen dat er Nederlanders bij het bootongeluk betrokken waren. We kunnen Nederlandse slachtoffers echter nog niet geheel uitsluiten.”

Oorzaak nog niet bekend

De andere persoon die omkwam is volgens de lokale politie een Indonesiër. Dertien andere opvarenden raakten gewond. Over de oorzaak van de explosie is nog niets bekend. De boot voer op het moment van de explosie tussen de Indonesische eilanden Bali en Lombok, een route die door veel Nederlandse toeristen wordt afgelegd. Vlak voor het eiland Lombok vond de explosie plaats. Hierdoor viel de motor van de boot uit.

Aan boord waren in totaal 35 toeristen, onder meer afkomstig uit Australië, Zuid-Korea, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. De veerboten tussen Bali en Lombok hebben een slechte reputatie. De boten zijn vaak overbeladen en er zijn nauwelijks veiligheidsvoorschriften. Met een snelle boot duurt de overtocht zo’n twee uur.

De boot voer tussen de eilanden Bali en Lombok: