Nederland stuurt 450 asielzoekers terug naar Duitsland

De groep stond al geregistreerd in Duitsland en keert daarom nu terug.

Asielzoekers verlaten een opvangcentrum in Heumensoord. Remko de Waal/ANP

Nederland stuurt ongeveer 450 asielzoekers terug naar Duitsland. Dat bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie aan NRC. Het gaat om de helft van een groep van 900 asielzoekers van wie Nederland al langer vindt dat ze terug moeten naar Duitsland. Ze zouden zich daar als eerste met een vingerafdruk hebben geregistreerd.

Nederland beroept zich op de Dublinverordening, die zegt dat een asielzoeker de verantwoordelijkheid is van het EU-land waar hij of zij zich als eerste registreert. Volgens een woordvoerder van het ministerie weigerde Duitsland aanvankelijk de asielzoekers op te nemen. De groep zou slechts op doorreis zijn geweest en nooit volledig geregistreerd zijn.

Door gesprekken “op ambtelijk niveau” is er nu toch een akkoord over de uitleg van de verordening, waardoor om en nabij de helft van de groep alsnog terugkeert.

Mogelijk is het akkoord tot stand gekomen doordat de grootste storm van de migratiecrisis wat is gaan liggen. Claims van landen op andere lidstaten om migranten weer op te nemen na registratie werden zeldzamer tijdens de grootste instroom. Griekenland ontving zelfs helemaal geen claims meer, aangezien het land veel vluchtelingen als eerste registreerde.

In totaal kwamen er in de eerste helft van 2016 8.422 asielaanvragen binnen, ten opzichte van 34.344 in de tweede helft van 2015.  

    • Milo van Bokkum