Na ‘Gülen’: onderzoek Turkse bemoeienis

Met een raadsbreed gedragen motie en verontschuldigingen van een van de politieke hoofdrolspelers eindigden woensdag een paar hete weken op het stadhuis. Op initiatief van alle fracties gaat het college van B en W onderzoek doen „naar de manieren waarop de Turkse regering invloed tracht uit te oefenen op Amsterdammers met een Turkse achtergrond”. Het college doet dat „in samenwerking met de Rijksoverheid”.

Burgemeester Van der Laan complimenteerde de raad voor de eendracht die men ten slotte had weten te vinden in het zoeken naar de aanpak voor een zorgwekkende situatie waarin „de gemeente tegen de grenzen van haar macht is opgelopen”. Hij complimenteerde D66-leider Jan Paternotte die „de grootsheid had om spijt te verwoorden over zijn té grote bezorgdheid”. Paternotte, niet bekend om zijn warme gevoelens voor Van der Laan, noemde hem op zijn beurt „de best denkbare burgervader in tijden van internationale spanning”.

Het raadsdebat ging over de spanningen die de mislukte staatsgreep in Turkije ook in Amsterdam heeft veroorzaakt. Het ging over de honderden kinderen die van scholen zijn gehaald die worden beschouwd als scholen ‘van’ islamprediker Fethullah Gülen – de man die door president Erdogan wordt gehouden voor het brein achter de coup. Maar het ging ook over de handelwijze van Paternotte, die als eerste het rondgaan van „geclassificeerde lijsten” van leerlingen aan de orde stelde – zonder helemaal zeker te weten of die wel bestonden. En over wethouder Simone Kukenheim (onderwijs, D66) die het bestaan van de lijsten leek te bevestigen.

De oppositie wilde van de wethouder weten hoeveel ruimte de onderwijs-ambtenaren hadden gegeven aan de zelfbenoemde commissie ‘Veilig naar school’. Deze commissie, geleid door een juriste die geen kinderen heeft op ‘Gülenschool’ Witte Tulp, is er op basis van een agressieve Whatsappgroep in geslaagd de helft van de ouders ervan te overtuigen dat ze hun kinderen beter naar een andere school kunnen sturen.

De oppositie vroeg of de wethouder en haar ambtenaren deze juriste, ex-secretaris van een met Erdogans partij geassocieerde organisatie, niet te veel ruimte hebben gegeven in de gesprekken met haar als vertegenwoordiger van ouders. Een antwoord kwam en komt er niet. Van der Laan beloofde de raad wel een evaluatie, maar „geen minutieus onderzoek van feiten, namen en rugnummers”.

    • Bas Blokker