Met steun Rusland

Nieuw bestand in Oost-Oekraïne

Oekraïense militair in Marinka, in de buurt van Donetsk
Oekraïense militair in Marinka, in de buurt van Donetsk Foto Max Black/AP

Sinds woensdagnacht is een nieuw staakt-het-vuren van kracht in het oosten van Oekraïne. Dat maakte de Oekraïense president Porosjenko donderdag in Kiev bekend in aanwezigheid van de Duitse en de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Steinmeier en Ayrault. De wapenstilstand wordt gesteund door Rusland en moet zeker zeven dagen standhouden. Eerder deze week kondigde de leider van de pro-Russische separatisten, Aleksandr Zachartsjenko, in de Russische media aan niet meer te zullen schieten. Die beslissing volgde op een verklaring van Oekraïne dat het parlement spoedig zal stemmen over een grondwetswijziging die gebieden in Oost-Oekraïne meer autonomie moet geven. (NRC)