In beeld

Mekka vanuit de lucht

De afgelopen dagen zijn weer miljoenen moslims afgereisd naar Mekka voor de jaarlijkse bedevaart, de hadj. Vanuit de lucht is goed te zien hoe de heilige stad werd overspoeld met pelgrims.
De bedevaart was dit jaar van 9 tot 14 september. Op deze foto is de Grote Moskee te zien, met in het midden de Kaäba. Het enorme gebouw op de achtergrond is de Abraj Al Bait-toren, de op twee na hoogste wolkenkrabber ter wereld.
Reuters/Ahmed Jadallah
De Kaäba in de Grote Moskee. Volgens de traditie lopen de pelgrims zeven rondjes om de Kaäba, tegen de richting van de klok in.
AFP/ Ahmad Gharabli
Een helicopter van de Saudische autoriteiten vliegt over de tenten waarin de pelgrims logeren in Mina, vlakbij Mekka.
Reuters/Ahmed Jadallah
Pelgrims op weg naar de drie zuilen in Mina, de plek waar de rituele steniging van de duivel plaatsvindt. De meeste pelgrims zijn in het wit gekleed, wat gelijkheid moet symboliseren.
Reuters/Ahmed Jadallah
Hier zijn de drie zuilen te zien waar de pelgrims steentjes naartoe gooien. Zo’n zuil heet een Djramrah. Op elk van de dagen in de hadj gooien ze zeven kiezelstenen naar iedere djamrah, in volgorde van oost naar west.
Reuters/Ahmed Jadallah
Honderden tourbussen staan geparkeerd vlak buiten Mekka om de pelgrims te vervoeren.
AFP / Ahmad Gharabli
De bedevaart naar Mekka is een van de vijf zuilen van de islam. Iedere moslim wordt geacht dit een keer in zijn leven te doen, als hij daar de middelen voor heeft.
Reuters/Ahmed Jadallah
Om de veiligheid van de pelgrims te kunnen controleren is er een controlecentrum in Mina, waarbij men met 5000 camera’s de enorme mensenmassa in de gaten kan houden.
AFP / Ahmad Gharabli