Massale vechtpartij Oost-Duitsers en asielzoekers

Een groep extreemrechtse jongeren had via Facebook opgeroepen om met de asielzoekers op de vuist te gaan.

Een asielzoeker raakte bij de gevechten gewond aan zijn arm.
Een asielzoeker raakte bij de gevechten gewond aan zijn arm. Foto Sebastian Kahnert / AP

In de Oost-Duitse plaats Bautzen, 160 kilometer onder Berlijn, zijn woensdagavond tachtig jongeren met twintig minderjarige asielzoekers op de vuist gegaan. De Duitse krant Der Tagesspiegel schrijft dat meer dan honderd politieagenten nodig waren om de groepen uit elkaar te drijven.

Met behulp van wapenstokken en pepperspray werden de twee partijen gescheiden en verjaagd. De asielzoekers werden tot bij het opvangcentrum door de belagers achtervolgd, aldus de Duitse politiechef Uwe Kilz. Een van de vluchtelingen raakte bij de vechtpartij gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis.

Eerder op de dag had een groep extreemrechtse jongeren op Facebook opgeroepen om naar het plein in Bautzen te komen, naar verluidt omdat daar al de hele zomer vluchtelingen samenkomen. Overwegend dronken en bewapend met flessen en planken viel de groep de asielzoekers aan.

Volgens Kilz bestond de groep asielzoekers voornamelijk uit minderjarigen die zonder familie naar Duitsland zijn gereisd.

Vaker opstootjes

Om in het vervolg dergelijke vechtpartijen te voorkomen heeft de burgemeester Alexander Ahrens meer politie ingezet. Ook is er een avondklok ingesteld. Minderjarige asielzoekers mogen na 19.00 uur ‘s avonds niet meer in het centrum komen en er is een alcoholverbod van kracht.

In Bautzen komen vaker relletjes voor rond de aanwezigheid van asielzoekers. Zo verhinderde in februari een groep bewoners van de stad dat een asielzoekerscentrum geblust kon worden dat vlam had gevat.