Kamer akkoord met schrappen voorrang statushouders op woningmarkt

Dat bleek tijdens een debat in de Tweede Kamer over het afschaffen van die voorrangspositie.

Luchtfoto van het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Foto John Gundlach / ANP J

Een meerderheid in de Tweede Kamer is voorstander van een wetswijziging waardoor statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) niet meer automatisch voorrang hebben bij het toewijzen van een sociale woning.

Dat bleek donderdagmiddag tijdens een debat in de Tweede Kamer over het afschaffen van die voorrangspositie. Zowel SP als de PvdA sprak over symboolwetgeving – „een potje armpje drukken tussen PVV en VVD”, aldus PvdA’er Albert de Vries – maar hij steunt het wetsvoorstel wel.

De PvdA doet dat volgens De Vries omdat er met de VVD overeenstemming is over maatregelen om het aantal sociale woningen op korte termijn te vergroten. Vorig jaar presenteerde zijn partij een plan om 100.000 woningen bij te bouwen, veelal préfabwoningen die snel en goedkoop gebouwd kunnen worden. „Dat hebben we kunnen bereiken in een discussie die we verder als symboolpolitiek bestempelen”, aldus De Vries tijdens het debat. „Er komt meer zicht op betaalbare woningen voor iedereen die daarop is aangewezen. Voor vergunninghouders, maar ook voor andere mensen.”

Die opmerking was tegen het zere been van D66. „De VVD werpt een proefballonnetje op om zich PVV-light te kunnen voordoen”, aldus Kamerlid Wouter Koolmees. „En de PvdA speelt dat spelletje mee”.

Weinig verandering

Volgens PvdA, SP en D66 verandert in de praktijk inderdaad weinig. De landelijke verplichting om asielzoekers een voorrangspositie op de sociale woningmarkt te geven, vervalt. Maar gemeenten blijven wel de verplichting houden om statushouders te huisvesten en het is de provincie die daar toezicht op houdt.

Koolmees wees de VVD erop dat minister Blok (Wonen, VVD) zelf de wetswijziging vorig jaar nog ontraadde. Uitsluiting van statushouders op de sociale woningmarkt zou slecht zijn voor de integratie, zo citeerde Koolmees Blok. Maar volgens de minister ligt er inmiddels een bestuursakkoord met gemeenten en provincies over de instroom en huisvesting van statushouders.

„De huisvesting van vergunninghouders gaat ten koste van de gewone man”, zo viel VVD’er Roald van der Linde zijn minister bij. „Het mag allemaal best wat soberder voor statushouders. Huisvesting in leegstaande ziekenhuizen of kloosters, bijvoorbeeld.”

    • Jos Verlaan