Jay Z in fraaie video: ‘strijd tegen drugs heeft gefaald’

In een fraai vormgegeven video stelt de rapper de oneerlijke behandeling van zwarte Amerikanen bij de aanpak van drugs aan de kaak.

Jay Z op archiefbeeld.
Jay Z op archiefbeeld. Foto Brad Barket /AP

Hij wist al Queen B voor zich te winnen, harkte acht Grammy’s binnen voor zijn muzikale werk en scoorde hits met nummers als Hard Knock Life en Empire State of Mind (samen met Alicia Keys): je zou rapper Shawn Carter, oftewel Jay Z, dus best wel succesvol kunnen noemen. In een fraai vormgegeven video van The New York Times wendt de Amerikaan zijn invloed aan om zich politiek uit te spreken. Hij noemt de behandeling van zwarte landgenoten in de strijd tegen drugs oneerlijk.

Volgens Jay Z kent de Verenigde Staten een groot raciaal vooroordeel als het op drugs aankomt. Kortgezegd: witte Amerikanen worden rijk van de handel in geestverruimende middelen, zwarte Amerikanen belandden ervoor in de cel. En dat is oneerlijk, zo betoogt de rapper.

Referendum over wijzing drugswet

Inwoners van de staat Californië stemmen in november over de zogeheten Prop 46, een wetsvoorstel waarmee het bezit van een kleine hoeveelheid marihuana wordt gelegaliseerd. Het betekent tevens dat een aantal veroordelingen voor het bezit van de drug wordt teruggedraaid.

Met de mogelijke wetswijziging kan er in Californië een eind komen aan de koers die in de jaren zeventig werd ingezet met de Rockefeller-drugswetten. Daardoor werd het verhandelen van twee ounce (57 gram) of bezit van vier ounce (114 gram) van bepaalde drugssoorten strafbaar gesteld. Wie wordt betrapt, kan jarenlange gevangenisstraffen krijgen.

Aantal gedetineerden snel gestegen

Door de maatregel explodeerde het aantal gedetineerden in de VS in rap tempo, stelt Jay Z in een opinievideo, gemaakt in het kader van het project Revolve Impact. In het project worden invloedrijke figuren gekoppeld aan maatschappelijke organisaties om sociale problemen aan de kaak te stellen. De rapper spreekt zich in deze video uit tegen de oneerlijke behandeling van Afro-Amerikanen in de bestrijding van drugscriminaliteit.

Zo begint Jay Z zijn politieke boodschap:

“Back in 1986 when I was coming of age, drugs were bad (…) and drug dealers were monsters”

Tekenaar Molly Crabapple werd gevraagd om het visuele gedeelte te verzorgen. En dat doet ze buitengewoon fraai. Zo wordt in vier minuten het probleem geschetst zoals vele zwarte Amerikanen dat volgens de rapper ervaren:

“Even though white people used and sold crack more than black people, somehow it was black people who went to prison. Until this day crack is still told as a black problem. (…) The war on drugs exploded the USA prison population disproportionately”

Jay Z sluit af met een verwijzing naar de volksraadpleging in Californië in november: “It’s time to think our policy, the war on drugs is an epic fail.” Bekijk de video en het begeleidende artikel hier: