Islamitische Universiteit wil niet meewerken aan onderzoek

De rector ligt onder vuur vanwege een reeks beledigende uitspraken.

Foto Bart Maat / ANP

De Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) wil niet meer meewerken aan een onderzoek. Dat zei minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, PvdA) donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Het onderzoek moet worden uitgevoerd door de NVAO, die de kwaliteit van het hoger onderwijs waarborgt en accreditatie verleent. Het onderzoek waaraan de instelling niet wil meewerken gaat echter om het zogeheten “maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef” van de instelling, waarvan de rector wegens beledigende uitspraken in opspraak is gekomen. De accreditatie komt er niet mee in gevaar.

Volgens een woordvoerder van de minister heeft de IUR “geen vertrouwen meer in het onderzoeksproces”:

“Ze hebben plotsklaps gezegd: wij doen er niet meer aan mee.”

In een reactie aan ANP zegt de IUR dat gemaakte afspraken over het onderzoek steeds veranderden en dat het daarom “duidelijk werd dat de NVAO onder zware druk lag van de Onderwijsinspectie en minister Bussemaker”.

Beledigingen

Sinds 2013 ligt de rector van de IUR, Ahmet Akgündüz, onder vuur vanwege beledigende uitspraken. In een pamflet gaf hij “goddelozen” en “mensen met een westerse levensstijl” de schuld van protesten tegen de Turkse regering. Hij noemde Turks-Nederlandse kandidaten voor het Europees parlement “landverraders” en schreef dat de pro-Koerdische partij HDP een “partij van homo’s en Armeniërs” is. Over de couppoging in juli tweette de rector “onze heldhaftige staat, reinig deze honden”. Het bestuur van de IUR heeft tot nu toe nog geen afstand genomen van die uitlatingen.

In het begin van deze zomer liet een meerderheid van de Tweede Kamer weten voorstander te zijn van het intrekken van de accreditatie van de IUR. De Kamer vroeg Bussemaker een onderzoek te beginnen of dit mogelijk was. Dat zou waarschijnlijk neerkomen op sluiting van de ‘universiteit’, die twee hbo-opleidingen aanbiedt aan ongeveer tweehonderd cursisten.

De NVAO concludeerde echter dat er geen reden was om de accreditatie van de IUR in te trekken. De kwaliteit van het onderwijs is niet onder de maat.

Lees ook: Tweede Kamer: trek accreditatie van Islamitische Universiteit in

Omdat de universiteit niet wordt bekostigd door de overheid, kan de minister niet ingrijpen. Een wetsvoorstel dat donderdag werd besproken in de Tweede Kamer moet hier verandering in brengen. Bussemaker wil dat de minister kan ingrijpen wanneer een bestuurslid de instellingstaak om het ‘maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef’ te bevorderen aantast. De woordvoerder verwacht dat een Kamermeerderheid voor de wet zal stemmen.

Het wetsvoorstel gaat ook over de bescherming van namen en graden van onderwijsinstellingen. Als de wet wordt aangenomen is het bijvoorbeeld niet meer mogelijk om het predicaat ‘universiteit’ te gebruiken, als alleen hbo-opleidingen worden aangeboden, zoals bij de Islamitische Universiteit het geval is.

    • Menno Sedee