Hackers publiceren medische gegevens Froome en Wiggins

Er zijn data gelekt van 25 atleten uit de Verenigde Staten, Duitsland, Groot-Brittannië, Tsjechië, Denemarken, Polen, Roemenië en Rusland.

Chris Froome
Chris Froome Daniel Ochoa de Olza/AP

Het internationale antidopingagentschap WADA heeft woensdag bevestigd dat opnieuw vertrouwelijke medische gegevens van atleten zijn gelekt. Dit is volgens WADA het gevolg van een aanval van vermoedelijk Russische cyberspionnen eerder in de week.

Volgens WADA gaat het om 25 atleten uit de Verenigde Staten, Duitsland, Groot-Brittannië, Tsjechië, Denemarken, Polen, Roemenië en Rusland. De data werd gelekt door hackers die zichzelf de Fancy Bears noemen. Volgens de antidopingautoriteit gaat het om Russische hackers.

“WADA twijfelt er niet aan dat de aanvallen zijn uitgevoerd als wraak voor onze onderzoeken die het door de staat gestuurde dopingsysteem in Rusland aan het licht hebben gebracht.”

De Fancy Bears hebben ‘Therapeutic Use Exemptions’ (TUEs) online gezet. Daarin worden middelen vermeld die normaliter verboden zouden zijn, maar waar vooraf melding van is gemaakt en waarvan er medische noodzaak is om ze te gebruiken.

Wielerjournalist Thijs Zonneveld schreef eerder dat cortisonen al jaren ingeburgerd zijn in het wielrennen. Wie het wil hoeft alleen maar ‘last’ van zijn knie of zitvlak te hebben.

Froome en Wiggins

In het dossier van wielrenner Froome staat dat hij de ontstekingsremmer prednisolon een tijdje gebruikte. Uit de gelekte gegevens blijkt dat oud-Tourwinnaar Wiggins tussen 2008 en 2013 een aantal keren toestemming kreeg voor het gebruik van verboden middelen, onder meer om een pollenallergie te bestrijden. Beiden mochten de middelen gebruiken.

Froome liet donderdagochtend weten dat hij zich niet geschaad voelt door het lek. “Ik heb mijn medische attesten altijd openlijk besproken in de media, dus ik heb hier geen problemen mee”, zei de Britse wielrenner donderdag tegen de BBC. Froome ziet in de onthulling alleen maar de bevestiging van wat hij eerder zelf bekendmaakte. “In negen jaar als professioneel wielrenner heb ik twee keer dispensatie gekregen om een middel te gebruiken tegen astma. De laatste keer was in 2014.” De ronderenner kreeg van de internationale wielrenunie UCI toestemming om het verboden middel prednisolon te gebruiken, onder meer tijdens de Ronde van Romandië in 2014.

In eerder geopenbaarde documenten werden een aantal vrouwelijke sporters, die namens de Verenigde Staten deelnamen aan de Spelen, genoemd. De documenten bevatten onder meer uitzonderingen die zijn gemaakt op op dopingregels; sporters kunnen sommige verboden middelen gebruiken als daar een medische noodzaak voor is. Onder andere tenniszussen Serena en Venus Williams en turnster Simone Biles – die maar liefst vier gouden medailles won in Rio – worden genoemd. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) meldde dinsdag dat de sporters die genoemd worden in de online geplaatste documenten geen antidopingregels hebben geschonden.

Dagelijkse aanvallen

WADA is naar eigen zeggen al weken doelwit van bijna dagelijkse aanvallen van cybercriminelen. In augustus werd bekend dat het WADA-account van de Russische klokkenluidster Yulia Stepanova werd gehackt. Stepanova had een grote rol bij het openbaren van een door de staat gerund dopingprogamma rond de Russische atleten. Wegens het schandaal werden veruit de meeste Russische atleten uitgesloten van de Olympische Spelen.

Lees ook: Dopingfraude: hoe Rusland rommelde en WADA wegkeek

WADA vermoedt dat de hackers toegang hebben gekregen tot de vertrouwelijke medische gegevens via een account dat het Internationaal Olympisch Comité maakte voor de Olympische Spelen in Rio. “We beseffen dat deze criminele aanval pijnlijk is voor de betrokken sporters en ook angst zaait onder hen die meededen aan de Spelen in Rio. We betreuren het dat criminelen hun reputatie op deze manier proberen te besmeuren.”