Guggenheim

Bezoeker van het museum kan de gouden pot op

Het publiek in het Guggenheim Museum kan vanaf deze week naar de wc op een 18-karaats gouden wc-pot in de toiletruimte van het New Yorkse museum. De volledig gouden, werkende toiletpot is een schepping van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan. Hij heeft het de titel ‘Amerika’ gegeven. Bezoekers van het museum die een museumkaartje gekocht hebben, mogen van dit ‘interactieve kunstwerk’, zoals de BBC het noemt, gebruikmaken. De gouden wc-pot is geplaatst in een unisex wc-hokje waaruit de porseleinen pot is verwijderd.

Het Guggenheim Museum noemt de gouden wc-pot ‘Amerika" op zijn website „een onbeschaamd, oneerbiedig kunstwerk.” Het is kunst die erop is gericht om „een extravagant luxeproduct, meestal voorbehouden aan de 1 procent van superrijken, toegankelijk te maken voor het publiek.” Toeschouwers worden uitgenodigd individueel en in afzondering van dit kunstwerk gebruik te maken, wat zorgt voor een „ongekende intimiteit met een kunstwerk”, aldus het Guggenheim.

Cattelans kunstwerk biedt zowel „een knipoog naar de excessen van de kunstmarkt, maar roept ook de Amerikaanse droom op, van kansen voor iedereen”, aldus het museum. „Het werk herinnert ons in laatste instantie aan de onontkoombare fysieke realiteiten die wij als mensheid delen.”