Gouden Koets

Kosten van restauratie geraamd op 1,2 miljoen euro

Foto’s Maarten Hartman en Bart Maat/ANP

De restauratie van de Gouden Koets kost 1,2 miljoen euro, zo blijkt uit een voorlopige raming die woensdag bekend is geworden. Het bedrag is gebaseerd op de kosten die werden gemaakt voor de restauratie van de Glazen Koets, die vorig jaar is afgerond. De Gouden Koets reed vorig jaar nog door Den Haag met Prinsjesdag, maar is daarna uit de roulatie gehaald voor groot onderhoud. Het rijtuig is uit elkaar gehaald en waardoor onderdelen als stoffering, houtsnijwerk en kast afzonderlijk konden worden bestudeerd.

Hoe lang de restauratie gaat duren is nog niet bekend; die van de Glazen Koets nam zeven jaar in beslag. De restauratie valt binnen de reguliere begroting van de Dienst van het Koninklijk Huis. Premier Rutte wilde de Tweede Kamer eerder dit jaar niet vertellen hoeveel de opknapbeurt zou kosten.