Goud en zilver bij rolstoeltennis

Ook vrijdag wordt het een Nederlands feestje. Dan spelen twee Nederlandse koppels tegen elkaar.

Rolstoeltennisster Jiske Griffioen in actie tijdens kwartfinales rolstoeltennis vrouwen op de Paralympische Zomerspelen.
Rolstoeltennisster Jiske Griffioen in actie tijdens kwartfinales rolstoeltennis vrouwen op de Paralympische Zomerspelen. Foto Henk Jan Dijks / ANP

De Nederlandse rolstoeltennissters Jiske Griffioen en Aniek van Koot hebben respectievelijk de gouden en zilveren medaille gewonnen op de Paralympische Spelen. Griffioen versloeg haar landgenote, en dubbelmaatje, in drie sets (3-6, 6-1, 6-4).

De 31-jarige Griffioen, de nummer één van de wereld, moest de eerste set nog afstaan aan Van Koot (vierde), die haar service al vroeg in de wedstrijd brak. In de tweede en derde set maakte Van Koot (26 jaar) te veel fouten om de wedstrijd naar haar hand te zetten.

Het is de eerste gouden medaille voor Griffioen. Van Koot werd vier jaar geleden in Londen ook tweede, Griffioen derde. In Londen wonnen ze samen zilver.

In Londen en Beijing verloor Griffioen telkens van landgenote Esther Vergeer, die in 2013 haar loopbaan beëindigde en in totaal zeven gouden paralympische medailles won.

Medaillespiegel
22:10
Olympische Spelen Rio 2016
     
1. China 75 58 39 172
2. Verenigd Koninkrijk 45 24 29 98
3. Oekraëne 32 23 27 82
4. Verenigde Staten 28 30 25 83
5. Duitsland 12 16 8 36
8. Nederland 9 15 20 44

Nederlands feestje

Ook vrijdag wordt het een Nederlands feestje. Dan spelen Griffioen en Van Koot in de dubbelfinale tegen Marjolein Buis en Diede de Groot.

Zo blijft de Nederlandse heerschappij intact bij het rolstoeltennissen. Op de laatste zes Paralympische Spelen veroverde een Nederlandse speelster goud in het enkelspel.

Het Nederlandse team doet sowieso goede zaken op de Paralympische Spelen. Nederland staat nu achtste in het medailleklassement: