Gemeente Pekela kondigt noodbevel af om oproep azc

Op Facebook werd een oproep geplaatst, gericht aan “een ieder die het ook zat is dat de azc’ers hun gang maar kunnen gaan”.

Het interieur van een asielzoekerscentrum. Foto ANP / Remko de Waal

In de gemeente Pekela in de provincie Groningen is woensdagavond een noodbevel afgekondigd voor een gebied rondom het asielzoekerscentrum in Oude Pekela. Dat meldt ANP.

Het noodbevel werd afgekondigd door burgemeester Jaap Kuin in verband met een oproep op Facebook. De oproep was gericht aan “een ieder die het ook zat is dat de azc’ers hun gang maar kunnen gaan”. Men werd opgeroepen te verzamelen bij restaurant Pekelahof in Oude Pekela, nabij het azc. Bij het restaurant verzamelden zich vervolgens ongeveer honderd mensen. Door enkelen werd geflyerd voor een demonstratie zaterdag. Op verzoek van de politie vertrokken de mensen weer.

Er zijn geen mensen aangehouden.

Het azc in Oude Pekela. De tekst gaat door na de kaart:

Volgens burgemeester Kuin ontstond in het dorp na recente incidenten met asielzoekers “een zekere mate van maatschappelijke onrust”, zo tekent ANP op uit zijn mond. Daarom is besloten een noodbevel van twaalf uur af te kondigden.

Het gemeentebestuur van Pekela gaat donderdag in gesprek met de politie en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) over welke maatregelen moeten worden getroffen na enkele recente incidenten. Zo werd een politie-agent onlangs mishandeld door een dronken asielzoeker.

Eerdere incidenten

Sinds de komst van het azc in Oude Pekela in 2001 zijn er vaker incidenten tussen asielzoekers en dorpelingen. Zo ontstonden er in 2012 vechtpartijen en werd er vaker racistisch gedrag geuit. Ook werd er meerdere malen gedemonstreerd tegen het azc.

    • Etienne Verschuren