Gematigde kracht met forse dosis crisisbestendigheid

nemat Shafik

Topvrouw van de Bank of England vertrekt naar de London School of Economics. Met al haar kennis over Europa.

Nemat Shafik. Foto AFP

Van een van ’s werelds oudste centrale banken naar een van de vermaardste economiefaculteiten. Dat is de carrièrestap die Nemat Shafik (54) maakt. Eind februari treedt Shafik aan als directeur van de London School of Economics (LSE). Nu is ze nog plaatsvervangend directeur van de Bank of England.

LSE gaat prat op een internationale en kosmopolitische uitstraling. Invloedrijke economen als de Oostenrijker Friedrich Hayek behoorden tot de staf. Beroemdheden als George Soros, Mick Jagger, easyJet-oprichter Stelios Haji-Ioannou en minder frisse alumni als Saif al-Islam Gaddafi, de zoon van de Libische oud-dictator, studeerden er. Een directeur geboren in Egypte, gevlucht voor het generaalsregime van Nasser, opgeleid in de VS en gepromoveerd in Engeland (Oxford) past daar perfect in.

Binnen de Bank of England geldt Shafik als een gematigde kracht. Met haar vertrek verliest de centrale bank niet alleen diversiteit – Shafik is één van de twee vrouwen in het negenkoppige comité dat de rentestanden bepaalt – maar vooral crisiservaring.

Van 2011 tot 2014 werkte Shafik bij het Internationaal Monetair Fonds. Op het eerste hoogtepunt van de eurocrisis was ze verantwoordelijk voor de werkzaamheden van het IMF in Europa en het Midden-Oosten.

Shafik zag van dichtbij hoe noodhulp van het IMF kan werken, zoals in Ierland en hoe het verschrikkelijk kan mislukken, zoals in Griekenland. Tijdens cruciale vergaderingen over de toekomst van de euro in Brussel moest ze haar toenmalige baas Dominique Strauss-Kahn vervangen. Die zat vast in New York op verdenking van verkrachting.

Juist haar enorme kennis van Europa en monetair beleid in moeilijke tijden had de Bank of England de komende jaren goed van pas kunnen komen bij de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de EU.

    • Melle Garschagen