Frankrijk en China betalen nieuwe Britse kerncentrale

Hinkley Point

Fiat Londen voor vreemd kapitaal in strategische sector.

Foto Reuters

Voor het eerst in twee decennia gaat het Verenigd Koninkrijk een kerncentrale bouwen. Dat heeft de regering van premier Theresa May vandaag bekendgemaakt. De nieuwe centrale bij Hinkley Point, aan de Engelse zuidwestkust in Somerset, zal 18 miljard pond (21 miljard euro) kosten en wordt betaald door het Franse Électricité de France (tweederde) en het China General Nuclear Power Corporation (eenderde).

De deal om een nieuwe kerncentrale te bouwen was onder de voormalige Britse premier David Cameron zo goed als rond. Cameron wees erop dat de bouw, die meer dan een decennium zal duren, tienduizenden banen oplevert en dat met het gebruik van kernenergie de CO2-uitstoot van het VK gedrukt wordt.

Toen Cameron het Brexit-referendum verloor en aftrad, ontstond er onzekerheid. Zijn opvolger May wilde de plannen opnieuw bekijken.

De kritiek in het Verenigd Koninkrijk is dat de elektriciteit van Hinkley Point duur zal zijn. Het land heeft afgesproken om de komende 35 jaar elektriciteit af te nemen tegen een vaste prijs, die veel hoger ligt dan de marktprijs. En wellicht belangrijker: May leek in tegenstelling tot Cameron en zijn minister van Financiën George Osborne minder op haar gemak met de betrokkenheidt van China bij de bouw van een kerncentrale op Brits grondgebied.

May wil voor een strategisch cruciale dienst als elektriciteitsopwekking niet afhankelijk worden van China. Vandaag maakte de regering van May extra waarborgen bekend om zeker te stellen dat het Chinese staatsbedrijf nooit meerderheidseigenaar van Hinkley Point wordt. Mocht het Franse EDF het meerderheidsbelang in Hinkley Point willen verkopen voordat de bouw voltooid is, dan kan de overheid dat vetoën, volgens een van die extra waarborgen.

De regering van May kijkt ook verder vooruit dan alleen Hinkley Point. Bij de bouw van toekomstige kerncentrales zal de Britse overheid een bijzonder belang nemen, dat met zich meebrengt dat de overige eigenaren niet kunnen verkopen tenzij de Britten goedkeuring verlenen.

China was bereid te investeren in Hinkley Point als de Britten toestonden dat bij een ander project, de nieuwe kerncentrale die gebouwd wordt in Bradwell in Essex, Chinese technologie zou worden ontwikkeld. Dat zou een Chinees prestigeproject moeten worden dat aan de wereld laat zien hoe goed de Chinese nucleaire technologie is.

Financial Times over de Chinese connectie:

De afgelopen weken werd Hinkley Point een delicate internationale kwestie. De Britse regering verlangde meer controle, maar liep het risico Frankrijk en China te bruuskeren. Verwacht wordt dat in de onderhandelingen over de voorwaarden voor Brits uittreden uit de EU, May sowieso een zware dobber heeft aan de Franse opstelling. Het belangrijke Hinkley Point-project afblazen zou voor vroegtijdig kwaad bloed zorgen.

En China is juist een van de landen waar het Verenigd Koninkrijk na de uittreding op aangewezen zal zijn om mee te handelen.

Op de G20 in het Chinese Hangzhou werd Theresa May veelvuldig gevraagd wanneer ze een besluit zou nemen over Hinkley Point. Dat heeft ze nu gedaan. Vooralsnog houdt May ‘het gouden tijdperk’ van Chinees-Britse relaties, gecreëerd onder Cameron, in stand.