film

Deux jours, une nuitNPO 2, 23.35-1.05u.

(Jean-Pierre en Luc Dardenne, 2014). De werknemers van een kleine onderneming, ergens in Wallonië, mogen van de baas helemaal zelf kiezen: of ze zien af van 1.000 euro bonus, of ze ontslaan een van hen, Sandra, die lang verstek liet gaan wegens een depressie. De meesten kiezen aanvankelijk voor hun bonus – het zijn harde tijden. Maar Sandra (Marion Cotillard) laat het er niet bij zitten: een voor een gaat ze haar collega’s af, om hen op andere gedachten te brengen en zo haar leven en haar gezin te redden. De reacties van de collega’s lopen uiteen van agressieve verdediging van het eigenbelang tot machteloze solidariteit. Altijd is er het schuldgevoel: de keus is tussen financieel verraad aan het eigen gezin en verraad aan de medemenselijkheid.

Sandra’s tocht langs de deuren van haar collega’s legt de arbeidswereld anno 2014 bloot. De gebroeders Dardenne excelleerden altijd al in een sociaal-realistisch genre, soms sloegen die films wel eens door naar pathos. Zo niet Deux jours, une nuit. Deze film is vlijmscherp analytisch, hij laat een werkelijkheid zien die meestal wordt verdrongen, en is toch geen moment saai of cliché.

    • Auteur Onbekend