Filippijnen

‘President Duterte schoot man zelf met geweer dood’

De Filippijnse president Rodrigo Duterte heeft begin jaren negentig persoonlijk een al gewonde agent van het ministerie van Justitie doodgeschoten met een machinegeweer. Dat heeft Edgar Motabato, ex-lid van een doodseskader, donderdag bij een hoorzitting in de Filippijnse Senaat over buitengerechtelijke executies gezegd. Duterte was toen burgemeester van de stad Davao. Bij de strijd tegen drugshandelaren, verkrachters en dieven in Davao maakte hij volgens Motabato gebruik van doodseskaders. Motabato zei zelf vijftig mensen uit de weg te hebben geruimd. Het ging soms niet om misdadigers maar tegenstanders van Duterte, zei hij. Bondgenoten van Duterte noemden Motabato’s verhaal ongeloofwaardig. (Reuters, BBC)

    • Floris van Straaten