Doe-het-zelf kant-en- klaar

Soms ben ik bang dat ik langzaam maar zeker aan het veranderen ben in een cynische ouwe trut. Zoiets gaat vaak sluipenderwijs, zonder dat je er erg in hebt. Het begint met een opgetrokken wenkbrauw bij het horen over de laatste hipsterrage. Maar voor je het weet ben je iemand die altijd wat te schamperen heeft over de jeugd van tegenwoordig.

Hemel, nee, zo wil ik niet worden hoor. Maar het is wel oppassen geblazen. Ik las vorige week iets over een nieuwe trend onder jonge meiden genaamd ‘foodprepping’. En huppetee, daar meldde zich de spotzieke middelbare vrouw in mij die meende te moeten opmerken dat haar moeder dat veertig jaar geleden ook al deed. Zo flauw. Want of je het nu foodprepping noemt of vooruit koken, het is en blijft een superhandige aanpak voor de doordeweekse maaltijd.

Iedereen die weleens een potje kookt weet dat de mise en place vaak de meeste tijd vergt. Daarom doen foodpreppers dat allemaal op zondagmiddag. Ze koken dan een pan vol zilvervliesrijst, spelt en quinoa. Ze roosteren schijven pompoen, stomen broccoli en grillen plakken aubergine. Ze draaien hummus en snijden wortels en bleekselderij in staafjes.

Foodpreppers maken in het weekeinde tomatensaus, pesto, dressings en marinades. Ze wassen sla en kruiden. Ze stomen zalm en koken eieren. En ze stoppen dat alles in bakjes en zakjes en weckpotten en stouwen daarmee hun koelkast vol. Zodat ze op maandag- en dinsdag- en woensdagavond even snel tussen werk en yogaklas door een gezonde maaltijd voor zichzelf in elkaar kunnen draaien.

Sommige foodpreppers herhalen deze hele oefening overigens nog eens halverwege de week. En de meest devoten bakken ook alvast boekweitpannenkoekjes voor het ontbijt, roosteren granola, vullen zakjes met ongebrande noten bij wijze van meeneemsnack en stoppen gesneden fruit in de vriezer om in een handomdraai een smoothie te kunnen maken.

Je kunt daar om lachen, maar het heeft toch iets bewonderenswaardigs. Met al dat geprepte food in de koelkast, maak je jezelf namelijk wel mooi onafhankelijk van halffabrikaten en kant-en-klaarmaaltijden, van pizzabezorgers en shoarmabrommers. En het hoeft natuurlijk allemaal niet zo fanatiek hè. Foodpreppen kan ook gewoon voor één maaltijd, zodat je op maandag lekker snel klaar bent. Wie kan daar nu iets op tegen hebben?

    • Janneke Vreugdenhil