Dit Panamese dorp in de steigers is gemaakt van plastic flessen

Weggegooid plastic kan prima functioneren als baksteen, vindt een ondernemer in Centraal-Amerika.

MEL Films / Vimeo

“Het is een gestoord idee”, zegt de ondernemer Robert Bezeau over zijn eigen plan. Hij verzamelde naar eigen zeggen in anderhalf jaar tijd meer dan een miljoen plastic flessen, om er een dorp mee te bouwen op Panama.

Met zijn project Plastic Bottle Village, in een korte documentaire in beeld gebracht door MEL films, is hij voornemens om hondertwintig huizen te bouwen uit gerecyclede flessen. Het flessendorp moet ook een trainingscentrum krijgen waar hij geïnteresseerden de kunst van het bouwen met plastic leert.

Tekst loopt door onder de video.

Plastic Bottle Village from MEL Films on Vimeo.

De stelling in de video dat er in 2050 al meer plastic in de zee is dan vissen werd eerder door NRC beoordeeld als onwaar, maar feit is dat er jaarlijks ongeveer 5 miljoen ton plastic afval bijkomt op deze planeet. Naast plastic weghouden van vuilstortplaatsen ziet Bezeau nog andere voordelen. Zo bieden de huizen natuurlijke koeling en zijn ze volgens hem ook beter bestand tegen aardbevingen en tsunami’s.

De van oorsprong Canadese ondernemer ziet in de toekomst veel meer toepassingen met plastic voor zich, zo schrijft hij op zijn site. Zoals plastic boerderijgebouwen, zwembaden, watertanks en wegen.

Wanneer het dorp klaar is, is niet bekend. De site DuurzaamBedrijfsleven meldde eerder dat de eerste woning in 2015 werd opgeleverd.