Clinton is ‘helemaat fit’, zegt haar dokter. En Trump is iets te zwaar

Nu hun gezondheid in het middelpunt van de belangstelling staat, presenteren zowel Clinton als Trump de diagnoses van hun arts.

Hillary Clinton op 9 september 2016.
Hillary Clinton op 9 september 2016. Foto Andrew Harnik / AP

Hoe gezond zijn Hillary Clinton en Donald Trump, respectievelijk 68 en 70 jaar? De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn sinds zondagochtend, toen Hillary Clinton gedwongen was een herdenkingsbijeenkomst van de aanslagen van 11 september te verlaten omdat ze onwel werd, veranderd in een wedstrijd lichamelijke fitheid.

Aanvankelijk werd gezegd dat Clinton oververhit was geraakt. Maar zondagavond maakte Clintons arts, Lisa Bardack, bekend dat de kandidate een milde longontsteking heeft. De vertraging in transparantie over Clintons toestand was een cadeautje voor de Republikeinen, Donald Trump incluis, die al maanden twijfel hadden gezaaid over haar gezondheid. Beide kandidaten beloofden hierop meer medische gegevens bekend te zullen maken.

Lees ook: Hillary Clinton heeft een longontsteking, hoe gevaarlijk is dat?

Daarom kunnen Amerikanen sinds woensdag kennis nemen van Clintons bloeddruk- en cholesterolwaarden en van het gewicht van Donald Trump. Om precies te zijn: Clinton heeft een onderdruk van 70 mm en een bovendruk van 100. Dat is een gezonde bloeddruk. Haar cholesterolwaarde is 189mg/dl; onder de 200 mg/dl is gezond. Donald Trump weegt 107 kilo bij een lengte van 1.90, wat hem een BMI van 29,6 oplevert: overgewicht.

Trumps bloeddruk en cholesterolniveaus, en Clintons BMI blijven voor het Amerikaanse publiek verborgen. Vooralsnog, want Trump maakte woensdag opnames voor een medische show, Dr Oz, waarin hij zijn medisch dossier aan de arts annex showmaster, Mehmet Oz, overhandigde. Het programma wordt deze donderdag uitgezonden.

Tekst gaat verder na de video:

Clintons campagne kwam gisteren met een nieuwe verklaring van haar arts, die schreef dat de kandidate „goed herstelt” van haar longontsteking en fit is „om te dienen als president van de Verenigde Staten”. De longontsteking betreft een milde, niet-besmettelijke, bacteriële vorm. Clinton blijkt sinds begin september het advies van haar arts om rust te nemen genegeerd te hebben.

In de verklaring valt verder te lezen dat Clinton in januari een oorontsteking had aan haar linker oor. Volgens Bardack was „de rest van het lichamelijk onderzoek normaal, en ze is in een prima mentale conditie.”

Woensdagavond kwam een einde aan de terughoudendheid waarmee Trump Clintons ziek-zijn tot nu toe had bejegend. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Ohio maakte Trump een opmerking over de heersende warmte. „Ik weet het niet mensen,” zei hij.

„Denken jullie dat Hillary het hier een uur zou kunnen volhouden?”

Clinton zou deze donderdag haar campagne-activiteiten hervatten.