De arend krijgt hulp van anti-drones

Criminele drones

De inzet van roofvogels door de politie is slechts het begin van de strijd tegen criminele drones, blijkt uit vier nieuwe vindingen.

Een arend uit het net afgestudeerde klasje ‘dronejagers’ van de politie vertoont woensdag in Twente zijn kunsten.
Een arend uit het net afgestudeerde klasje ‘dronejagers’ van de politie vertoont woensdag in Twente zijn kunsten. Foto Eric Brinkhorst

Het ministerie neemt het zekere voor het onzekere: pers en genodigden moeten tijdens de demonstratie op 150 meter afstand blijven – en dan zijn er ook nog een net en een hek tussen het publiek en de te tonen drones. Toch kun je in de verte zo’n onbemand vliegtuigje zien stilhangen in de lucht. Een andere, iets grotere drone, komt aanvliegen en schiet vanaf 15 meter afstand een net af. De propellers van de eerste drone raken verstrikt en het ding komt zielig onder de aanvaller te hangen. Applaus volgt.

De DroneCatcher, zoals de ‘jager’ heet, is een van de middelen die het ministerie van Veiligheid en Justitie tegen ‘criminele drones’ wil inzetten. Drones kunnen ongelukken veroorzaken door zich op gevaarlijke plekken te begeven, maar kunnen ook door terroristen of andere criminelen worden ingezet.

In 2014 trokken opsporingsdiensten daarom 1,75 miljoen uit voor de beste oplossingen tegen ongewenste drones. De vier winnende ideeën kregen ruim drie ton voor doorontwikkeling. Op een voormalig militair vliegveld in Twente presenteerde het ministerie woensdag de vier aan het publiek, op de ‘Drones Innovatie Dag’.

De vier winnaars zijn de politieroofvogels van de toekomst. Want hoewel de politie graag benadrukt een wereldprimeur te hebben met de onlangs gepresenteerde arenden die drones uit de lucht kunnen plukken, de vogels kunnen niet het hele probleem oplossen. Zo kunnen ze ’s nachts niet op jacht. „Dan moet je uilen trainen”, zegt Dennis Janus van het landelijk parket. „We houden de vogels ook liever weg van hoogspanningskabels of autowegen, waarop het dier nietsvermoedend kan landen met zijn drone.”

Wilde achtervolging

De DroneCatcher is ontwikkeld door Delft Dynamics. Directeur Arnout de Jong, die hem demonstreert, kijkt vanaf een scherm mee naar zijn ‘prooi’, waarbij een laserafstandsmeter hem helpt richten. De demonstratiedrone hangt nu braaf stil om zich te laten pakken, maar in de toekomst moet een wilde achtervolging denkbaar zijn. De Jong ziet toepassingen bij de beveiliging van hoge gasten en van gevangenissen.

Een eerdere demonstratie van Delft Dynamics. Tekst loopt door onder de video.

Naast de landingsbaan staat een ronkende SUV. De apparatuur daarin wordt straks de schrik van drones, als het aan Michiel Maathuis van het bedrijf Dronatec ligt. Drones die een verboden zone naderen, kan hij met speciale radiosignalen zodanig ‘bewerken’ dat ze overprikkeld raken en de commando’s van de eigenaar negeren. Bij de presentatie van Maathuis vliegt het doelwit schommelend naar boven waar het stil blijft hangen. „De drone is dan op zoek naar signalen”, legt Maathuis uit. Hij is er vooral trots op apparatuur te hebben gebouwd die alle besturingssystemen van alle leveranciers kan ontwrichten.

Twee andere bedrijven hebben zich gespecialiseerd in het opsporen van ongewenste drones, met hulp van het ministerie. Microflown liet woensdag zien met akoestische signalen drones te kunnen vinden op een gebied van honderden vierkante meters. Nadeel is wel dat er microfoons op dat terrein moeten staan, waardoor de toepassing bijvoorbeeld handig is voor landingsbanen, maar niet in elke situatie. De vierde winnaar, Robin Radar, ontwikkelde een radarsysteem dat drones op kilometers afstand ziet aankomen.

Dronedetectie via Microflown. Tekst loopt door onder de video.

Microflown

De rode lijn is de weg die de drone heeft afgelegd. Microflown

Eén oplossing

Uiteindelijk wil de overheid toe naar één oplossing, voor detectie en interventie, werd woensdag duidelijk.

Nederland kampt nu vooral nog met ongewenste drones bij vliegvelden, zoals van overenthousiaste vliegtuigspotters. Het ministerie vreest echter dat drones in de toekomst komen spioneren of explosieven kunnen overbrengen.

Janus somt andere gevaren op: in het Verenigd Koninkrijk hebben drones mobiele telefoons en wapens over gevangenishekken gevlogen, in Mexico zijn ze ingezet voor drugstransporten en ook landde er een radioactieve drone op het dak van het kantoor van de Japanse premier. „Meestal bedenken criminelen wat, waar wij qua opsporing achteraan lopen”, zegt Janus. „Hierbij willen we graag vooroplopen.”