Crisis

Clubs verliezen vertrouwen vanwege chaos bij KNVB

Een ruime meerderheid van de eredivisieclubs heeft het vertrouwen opgezegd in de raad van commissarissen (rvc) van de KNVB. Dat bleek woensdag bij een informeel overleg tussen de clubs en de rvc. Aanleiding was het plotselinge afscheid van Bert van Oostveen als directeur betaald voetbal en het voornemen om Gijs de Jong, operationeel directeur onder Van Oostveen, als zijn opvolger aan te stellen. Zijn benoeming is nu opgeschort.

In een reactie liet Jean-Paul Decossaux, commercieel directeur, weten dat draagvlak bij de clubs belangrijk is voor de KNVB. „We vinden het daarom ook niet meer dan logisch dat we ons met de commissarissen beraden op de ontstane situatie. Daarbij willen we nadrukkelijk de Eredivisie CV, de Coöperatie Eerste Divisie en de sectie amateurvoetbal betrekken. Het gaat immers om onze gezamenlijke toekomst. Ondertussen blijven we ons onverminderd inzetten voor een meer transparante en verbindende KNVB.”

Van Oostveen maakte eind augustus bekend dat hij na zes jaar zou stoppen als directeur betaald voetbal van de KNVB. Hij zou nog wel werkzaam blijven als secretaris-generaal en toernooidirecteur van het Europees kampioenschap voor vrouwen in eigen land, dat volgend jaar plaatsvindt.

De eredivisieclubs uitten in een verklaring zorgen over de procedures bij het vertrek van bestuurders, maar ook over de toekomst van het betaald voetbal. De KNVB kent een moeilijk jaar met naast de problemen rond Oranje – van het vroege vertrek van Guus Hiddink en het definitief missen van het EK onder opvolger Danny Blind tot de inrichting van diens staf – het debacle rond FC Twente. Dat werd eerst met degradatie bestraft als gevolg van de financiële wanorde bij de club, maar mocht uiteindelijk toch in de eredivisie blijven. (NRC)