Nederland en VS bieden telecomconcern schikking van 1,4 miljard dollar aan

Gulnara Karimova.

Nederland en de Verenigde Staten hebben het in Rotterdam gevestigde telecomconcern Telia een schikking aangeboden van bijna 1,4 miljard dollar, voor omkoping van Gulnara Karimova, dochter van de onlangs gestorven Oezbeekse president Karimov. Dat heeft Telia (voorheen TeliaSonera) donderdag bekendgemaakt.

De schikking van omgerekend 1,25 miljard euro zou de hoogste zijn die ooit onder de Amerikaanse corruptiewetgeving is getroffen, aldus persbureau Bloomberg.

Het Zweeds-Finse Telia en de eveneens in Nederland gevestigde Noors-Russische telecomgigant VimpelCom betaalden in de periode 2007-2014 ongeveer 300 miljoen euro aan steekpenningen aan Takilant Limited, een op Gibraltar gevestigde brievenbusmaatschappij waarvan Karimova de uiteindelijke gerechtigde is. In ruil hiervoor kregen zij toegang tot de Oezbeekse telecommarkt.

Lees hier een profiel van Gulnara Karimova: Meedogenloos meisje

VimpelCom schikte de zaak begin dit jaar voor omgerekend 716 miljoen euro, waarvan Nederland en de VS elk de helft, 358 miljoen, kregen. Dat was de grootste schikking die het OM ooit trof. Het is onbekend hoe de landen de 1,4 miljard dollar van Telia zouden verdelen.

Brievenbusfirma Takilant kwam er niet met een schikking vanaf. In juli heeft de rechtbank in Amsterdam het bedrijfje bij verstek veroordeeld tot een boete van 1,6 miljoen euro, voor omkoping en valsheid in geschrifte. Ook is toen voor 123 miljoen euro aan aandelen in Telia, die in bezit waren van Takilant, verbeurd verklaard.

Het OM moet nog beslissen of het medewerkers van de twee telecomconcerns vervolgt. Onder hen is Henk van Dalen, de voormalig financieel directeur van VimpelCom die door de affaire moest terugtreden uit de raad van commissarissen van Rabobank. Verder onderzoekt het OM de rol van Nederlandse financiële instellingen.

Lees hier meer: Grootste ontnemingszaak ooit in Nederland

Telia zegt de voorgestelde schikking te bestuderen, en noemt het bedrag „erg hoog”.