Brussel

Ook onderzoek naar belastingontwijking Ikea

De Europese Commissie onderzoekt of Ikea zich de afgelopen zes jaar schuldig heeft gemaakt aan belastingontwijking. De Zweedse meubelgigant zou via een Nederlandse belastingroute zeker een miljard euro te weinig hebben betaald, volgens eigen onderzoek van de Europese politieke partij De Groenen/EVA van eerder dit jaar.

Het onderzoek naar Ikea is nog in het beginstadium, zei eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging woensdag. Vestager eiste onlangs dat Ierland 13 miljard euro en rente terugvordert van Apple wegens belastingontwijking. Ze kreeg hierna het verwijt dat de commissie zich voornamelijk op Amerikaanse bedrijven richt. Zo wacht de Amerikaanse webwinkel Amazon ook nog op een oordeel over een belastingroute via Luxemburg.

Ikea bestaat uit twee delen: de Inter Ikea Group in Luxemburg en de Ikea Group in Nederland. Het moederbedrijf in Luxemburg is eigenaar van het merk Ikea. De Nederlandse tak beheert de 360 internationale winkels, de fabrieken en de productontwikkeling. Via de Nederlandse tak betalen de winkels 3 procent omzet als royalties aan Luxemburg. Zo blijft er minder belastbare winst over in de Ikea-winkels.

De omzet van Ikea steeg afgelopen boekjaar met ruim 7 procent tot 34,2 miljard euro, maakte het bedrijf deze week bekend. In 2017 openen de eerste IKEA-filialen in India en Servië. IKEA mikt op een omzet van 50 miljard euro in 2020. (ANP)