Bestuurder hoogwerker Oosterwolde vervolgd voor dodelijk ongeval

Vorig jaar viel tijdens een oldtimerevent in Oosterwolde een hoogwerker om. Een man kwam daarbij om het leven.

De hoogwerker die is omgevallen in Oosterwolde waarbij een persoon om het leven is gekomen. Foto Remko de Waal / ANP

De bestuurder van de hoogwerker die betrokken was bij een dodelijk ongeval tijdens een oldtimerevent in Oosterwolde wordt vervolgd voor dood door schuld. Het Openbaar Ministerie gaat hem daarnaast ook vervolgen voor zwaar lichamelijk letsel door schuld.

Een hoogwerker viel op 2 mei 2015 om tijdens een show met oldtimers en oude ambachten op een terrein aan de Oostendorperstraatweg. Bij het ongeval kwam een 48-jarige man om het leven toen de hoogwerker op hem viel. Twaalf mensen raakten gewond.

Uit onderzoek bleek dat de man wel met de hoogwerker mocht rijden, maar hij was niet bevoegd om ermee te werken. Daarnaast zijn er volgens het OM meerdere veiligheidsmaatregelen ontweken en overtreden. Zo zat het bakje van de hoogwerker veel te vol. Wettelijk mogen er maar drie mensen in, maar op het moment van het ongeval waren dat er dertien.

Geen attractie

De organisatie van het oldtimerevenement wordt door het OM niet als verdachte aangemerkt. De hoogwerker stond er namelijk niet als attractie. Het was de bedoeling dat het voertuig alleen gebruikt werd om te helpen bij het opbouwen en afbouwen en bij het ophangen van verlichting.

De man moet zich op 28 november 2016 voor de rechter verantwoorden.

    • Maarten Back