Berlijn

Legendarische nachtclub Berghain voor fiscus hogere cultuur

Wikimedia Commons

De legendarische Berlijnse technoclub Berghain mag zich offcieel tot de hogere cultuur rekenen – althans, volgens het Finanzgericht Berlin-Brandenburg. Die rechtbank heeft bepaald dat optredens van dj’s in de club culturele evenementen zijn met kunstzinnige waarde, waarop het lage tarief van de omzetbelasting (7 procent) van toepassing is, zoals bij theaters en concertzalen.

Het ministerie van Financiën had de club aangeslagen voor het hoge tarief van 19 procent. Daarbij was het argument dat een dj-optreden amusement is, waarbij mensen dansen en drugs gebruiken, en geen concert, omdat er geen podium zou zijn, de muziek geen duidelijk eind heeft, het publiek niet applaudisseert en men van te voren geen toegangskaartjes kan kopen.

Dat laatste is inderdaad een bekend probleem bij Berghain. Berucht zijn de lange rijen voor de populaire club bij het Ostbahnhof en het uiterst restrictieve toelatingsbeleid, waardoor veel wachtenden nooit binnen komen.

De advocaat van de club motiveerde zijn beroep tegen het hoge tarief succesvol met het argument dat mensen uit de hele wereld naar Berghain komen voor de dj’s, die niet zomaar plaatjes draaien, maar nieuwe muziek creëren. Dat er ook darkrooms zijn en drugs worden gebruikt staat daar los van.

Het ministerie van Financiën heeft laten weten dat het aan de uitspraak geen algemene geldigheid voor technoclubs toekent.

    • Juurd Eijsvoogel