Ambassade Qatar beticht van schenden arbeidsrecht

Uitbuiting

De ambassade van Qatar schendt volgens vakbond FNV rechten van personeel „op grote schaal”. Probleem is diplomatieke immuniteit.

Foto David van Dam

De arbeidsomstandigheden van werknemers op de ambassade van Qatar in Den Haag zijn in strijd met het Nederlandse arbeidsrecht. Dat zeggen vijf oud-werknemers van de ambassade tegen deze krant.

Zo zouden werknemers tientallen overuren per week moeten maken, worden ze soms gedwongen om ondanks ziekte door te werken en moeten ze in weerwil van hun contract privéklusjes voor de ambassadeur opknappen. Daarnaast zou een reisdocument van een buitenlandse werknemer zijn ingenomen. De verhalen van de oud-werknemers worden ondersteund door contracten, videobeelden, WhatsApp-berichten en mailwisselingen die NRC heeft ingezien.

Lees ook het achtergrondstuk met de verhalen van oud-werknemers over de uitbuitingen: Moderne slaven voor de gezant van Qatar

Volgens de oud-werknemers zou de Qatarese ambassadeur Khalid Fahad Al-Khater geen respect hebben voor afgesloten contracten: de arbeidsovereenkomsten van verschillende personeelsleden zouden zonder reden zijn verbroken. Daarnaast zeggen diverse oud-werknemers een periode zonder contract te hebben gewerkt.

De werkomstandigheden op de Qatarese ambassade zijn bij vakbond FNV bekend. Ook bij FairWork, een organisatie die zich inzet voor uitgebuite werknemers, zijn meldingen binnengekomen over slechte werkomstandigheden op de ambassade van Qatar. Een voormalig werknemer van de ambassade vecht komende maandag via een civiele procedure zijn ontslag aan.

Medewerkers op ambassades zijn juridisch kwetsbaar, vertelt FNV-vakbondsbestuurder Marieke Manschot. Diplomaten worden beschermd door het Verdrag van Wenen, ze genieten immuniteit in het land waar ze werken. Daarom kunnen diplomaten niet juridisch vervolgd worden en kan hen geen straf opgelegd worden.

Manschot:

„Die immuniteit wordt bij arbeidsconflicten misbruikt, sommige ambassadeurs krijgen het gevoel dat ze alles kunnen maken. Het lijkt er sterk op dat dit op de ambassade van Qatar ook het geval is en dat de rechten van het personeel op grote schaal worden geschonden. Want zelfs als een ambassadewerknemer naar de rechter stapt en gelijk krijgt, zien we in de praktijk dat een ambassadeur zich daar weinig van aan hoeft te trekken.”

Ambassadeur Al-Khater is via zijn ambassade herhaaldelijk om een reactie gevraagd. Daar is niet op gereageerd.