Aanklager: oud-president Lula ultieme baas in corruptienetwerk

Brazilië

Net nu de Braziliaanse oud-president Lula plannen heeft om terug te keren in de politiek wordt hij van corruptie beschuldigd.

Het Braziliaanse Openbaar Ministerie wil oud-president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva en zijn vrouw aanklagen wegens corruptie. Aanklagers noemden de populaire voormalig linkse leider „de ultieme baas” van een schimmig netwerk van smeergeld en omkopingen rondom (semi)staatsoliebedrijf Petrobras met als doel zijn Arbeiderspartij (PT) aan de macht te houden.

Hoewel Lula’s rol volgens het OM omvangrijk was, beperkt de formele aanklacht zich tot het ontvangen van 1,1 miljoen dollar voor een penthouse dat Lula en zijn vrouw bezitten. Daarnaast suggereerde het OM dat Lula betrokken was bij een veel groter corruptienetwerk van illegale betalingen en campagnedonaties van constructiebedrijf OAS. Dat bedrijf zou zeker 26 miljoen dollar hebben betaald aan topmannen van Petrobras en hoge partijbonzen van de PT die zo politieke invloed konden uitoefenen. In ruil voor dat geld, dat Lula niet in eigen zak zou hebben gestoken, kreeg OAS contracten van Petrobras.

De aanklacht is een grote tegenslag voor Lula (president tussen 2003 en 2011), die plannen heeft een politieke comeback te maken. Lula is de voorganger en mentor van voormalig president Dilma Rousseff, die twee weken geleden uit haar ambt is gezet.

Volgens de advocaten van Lula is hij onschuldig en hebben de aanklachten tot doel zijn politieke comeback te torpederen.

Er bestaan al langer verdenkingen rondom Lula’s betrokkenheid bij het grote corruptieschandaal. In het voorjaar werd Lula gearresteerd en ondervraagd en in maart werd Lula al aangeklaagd wegens het belemmeren van de rechtsgang rondom het onderzoek naar het corruptieschandaal.

Dit is voor het eerst dat het OM een aanklacht geformuleerd heeft die Lula ook direct van betrokkenheid bij het schandaal beschuldigd. Een rechter moet nu beslissen of Lula ook daadwerkelijk in staat van beschuldiging wordt gesteld.

    • Floor Boon