‘We hebben geen tijd voor televisie’

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week een monument vol antiek.

Huis

Op de Open Monumentendag vorige week kwam publiek het huis van Harold Bos en Mark Koning in Alkmaar bekijken. „En wanneer zijn de bewoners overleden?”, vroeg een vrouw uit het publiek. „De bewoners staan hier voor u”, zei Harold. „O, maar er is helemaal geen televisie”, zei ze verbaasd. Bos: „We hebben inderdaad geen televisie, daar hebben we geen tijd voor.”

Levenstaak

Een monumentaal pand vol antiek onderhouden en beheren, kost tijd. Bos en Koning beschouwen het als hun „levenstaak” om alle geërfde en gekregen meubels, schilderijen, tapijten en instrumenten in goede staat over te dragen aan volgende generaties. Niet zozeer aan hun eigen kleinkinderen, „dat zou ik ze niet mee willen opzadelen”, maar als een museum. Bos (65) is kunsthistoricus en Koning (60) is architect. Ze hebben een stichting voor beheer en behoud van het huis en de meubels opgericht.

Schouw

Dit huis is 900 vierkante meter groot; ruim genoeg voor alle meubels. De schouw is uit 1930, van ‘Napoleon Rouge’ marmer, het behang en de betimmerde deuren ook. De meubels komen voor een deel van de grootouders van Mark die een textielfabriek hadden in Oost-Nederland. Op de muziekstandaard ligt een operette, die Marks oom in 1916 componeerde.

Van IKEA?

Niets.

Meenemen bij brand?

„O, dat is gewoon te veel. We hopen maar dat dat nooit gebeurt.”