Youp van ’t Hek krijgt oeuvreprijs voor podiumkunsten

De VSCD Oeuvreprijs wordt onregelmatig toegekend. Youp van ‘t Hek droeg volgens de jury bij aan het succes van het cabaret sinds eind vorige eeuw.

Koen van Weel/ANP

Cabaretier Youp van ’t Hek heeft de VSCD Oeuvreprijs toegekend gekregen, die de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties om de paar jaar uitreikt aan een podiumkunstenaar.
Volgens het bestuur van de VSCD is het succes dat het cabaret sinds de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw heeft gekend in Nederland voor een belangrijk deel te danken aan Youp van ’t Hek.

“Hij veroorzaakte de slipstream waarin de gouden generatie van de jaren ’80 zich kon ontwikkelen en vond zichzelf telkens opnieuw uit. Het succes van de gouden generatie, hun opvolgers - die voortaan in het theater konden zeggen wat ze wilden - alsook hun volle zalen kunnen tot het oeuvre van Youp gerekend worden.”

Het volledige juryrapport zal worden uitgesproken tijdens de bekendmaking en uitreiking van de Cabaretprijzen van de VSCD op 25 september in Theater Diligentia in Den Haag.

Van ’t Hek speelde vanaf 1973 tien theaterproducties met Cabaret Nar, vanaf 1982 veertien avondvullende theatervoorstellingen als solist en vanaf 1986 acht Oudejaarsconferences. Hij schrijft ook boeken en columns, heeft lp’s en cd’s uitgebracht, is te zien en te beluisteren op YouTube en Spotify en zijn voorstellingen worden regelmatig op televisie en radio uitgezonden.

De VSCD Oeuvreprijs, die bestaat uit een beeldje, wordt niet elk jaar uitgereikt, maar onregelmatig. Eerdere laureaten waren Guus Hermus (1988), Alexandra Radius & Han Ebbelaar (1989), Peter Oosthoek (1993), Ton Lutz (1995), Dora van der Groen (1997), Jirí Kylián (2002), Rudi van Dantzig (2003), Hans Croiset (2004), Gustav Leonhardt (2006), Frans Brüggen (2007), Freek de Jonge (2008) en Joop van den Ende (2011).

    • Claudia Kammer