Vertrekregeling kost miljoenen extra voor Belastingdienst

Het plan was om tot 2023 gefaseerd 5.000 banen te schrappen, maar de vertrekregeling bleek te populair.

Uit de cijfers blijkt dat de grootste groep die zich aangemeld heeft voor een gesprek over de regeling tussen de 60 en 62 jaar is.
Uit de cijfers blijkt dat de grootste groep die zich aangemeld heeft voor een gesprek over de regeling tussen de 60 en 62 jaar is. Foto Jeroen Jumelet / ANP

De regeling van de Belastingdienst waarbij werknemers vrijwillig konden vertrekken, gaat zeventig miljoen euro extra kosten. Vanwege de populariteit ervan blijkt de 648 miljoen die ervoor uitgetrokken was niet voldoende, zo schrijft staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën (VVD) woensdag aan de Kamer.

Werknemers van de fiscus konden per 1 februari aangeven of ze gebruik wilden maken van de regeling waarbij ze maximaal 75.000 euro bruto mee konden krijgen. De Belastingdienst is bezig met een reorganisatie en wil gefaseerd tot en met 2023 5.000 van de 29.000 voltijdbanen schrappen. Tegelijkertijd moeten er ook weer 1.500 nieuwe banen gecreëerd worden voor mensen met kennis van moderne technieken. De regeling bleek al snel populair te zijn en werd daarom gesloten per 1 september.

Nu blijkt volgens Wiebes dat maar liefst 7.820 mensen belangstelling hebben getoond. “Dat betekent niet dat al deze mensen automatisch zullen besluiten daadwerkelijk gebruik te maken van de vertrekregeling”, aldus Wiebes in de brief. 1.148 medewerkers hebben na de gesprekken besloten geen gebruik te maken van de regeling. De staatssecretaris gaat er vanuit dat na de nog te voeren gesprekken en bedenktijd tussen de 5.200 en 5.800 medewerkers echt zullen vertrekken.

Lees ook: Waarom wil iedereen weg bij de Belastingdienst?

Wie vertrekt?

Uit de cijfers blijkt dat de grootste groep die zich aangemeld heeft voor een gesprek over de regeling tussen de 60 en 62 jaar is. In die leeftijdcategorie werken 3.711 mensen bij het bedrijf van wie 2.630 een gesprek heeft aangevraagd. 2.055 daarvan hebben al definitief de knoop door gehakt om te vertrekken. Van de jongste groep (tot 24 jaar en 144 mensen werkzaam) heeft de Belastingdienst vier gesprekken gevoerd. Twee daarvan vertrekken, de andere twee hebben nog geen keuze gemaakt.

De gemiddelde leeftijd bij de Belastingdienst is 53 jaar. In die categorie, tussen de 50 en 54 jaar oud, zijn 6.107 mensen werkzaam bij het bedrijf. Daarvan hebben zich 368 mensen aangemeld voor een gesprek. Van 81 van hen staat al vast dat ze vertrekken. 154 hebben nog geen keuze gemaakt en 133 werknemers hebben van de regeling afgezien.